Álarcos tüntetők

Támadás egy görögországi aranybányatelep ellen

Mintegy negyven álarcos támadott meg vasárnapra virradóra Görögország északi részén egy bányatelepet, ahol a jövőben aranyat termelnének ki.

2013.02.17 17:47MTI

A támadók benzines palackokat dobtak az Égei-tenger északi partvidékén fekvő Halkidikí-félszigeten kialakított telep munkagépeire és irodaként működő konténerépületeire, tüzet okozva és négy biztonsági őrt sebesítve meg. A támadók kiléte nem vált ismertté, a hírügynökségi jelentésekből csak annyi derül ki, hogy a rendőrség később huszonhét embert vett őrizetbe, őket kihallgatták, de egyelőre senkit nem tartóztattak le.
   
Az Eldorado Gold Corporation (EGC) kanadai cég helyi leányvállalata, a Hellas Gold beruházásaként tervezi megindítani a Halkidikí-félszigeten Szkurisz-projekt néven az aranykitermelést. A gazdasági válság közepette a görög kormányzat tárt karokkal fogadja a külföldi beruházásokat, ez esetben azonban rendkívül erős tiltakozási hullámmal kell szembenéznie.
   
A térség központjának, Szalonikinek a polgármestere és a helyi hatóságok támogatják a tervet, amely reményeik szerint több száz munkahelyet teremtene, a lakosság azonban megosztott a kérdésben.
   
A görög ellenzék vezető ereje, a baloldali radikális Sziriza párt által támogatott állampolgári bizottságok azóta küzdenek a bányaprojekt ellen, amióta az athéni kormány 2011-ben fúrási engedélyt adott az EGC leányvállalatának. Az utóbbi időben több tüntetés is zajlott az országban a bányaterv ellen, amely a tiltakozók szerint helyrehozhatatlan károkat okozna az érintett Halkidikí-félsziget környezetében, és távol tartaná a látogatókat az eddig rendkívül népszerű turistaparadicsomtól.
   
Ugyanez a cég készül aranybányát nyitni az erdélyi Érchegységben, a Dévához közeli Felsőcsertésen, ahol - a verespataki elképzelésekhez hasonlóan - nagy mennyiségű cián felhasználásával mosnák ki az aranyat az ércből.
   
A kilencvenes években egy másik kanadai cég, a TVX egyszer már megpróbált a Halkidikí-félszigeten egy ilyen bányavállalatot beindítani, 2003-ban azonban meghátrált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.