2008-ban volt a csúcs

23 százalékkal csökkent a görög GDP a válság kezdete óta

Görögország bruttó hazai terméke (GDP) az idén várhatóan 23 százalékkal marad el a 2008. évi csúcsértéktől, a görög felzárkózási folyamat nemcsak hogy megállt, hanem ellenkezőjére fordult - írja a bécsi Wifo gazdaságkutató intézet kedden közzétett elemzése.

2013.02.05 15:33MTI

Az egy főre jutó görög GDP 1960 és 2008 között az EU 15 (a 2004-ben kezdődött két csatlakozási forduló előtti 15 uniós tagország) átlagának 60 százalékáról 84 százalékára nőtt, 2012-ig azonban vásárlóerő-paritáson ismét 72 százalékára csökkent. A munkanélküliségi ráta 2008 és 2012 között 7,7 százalékról 19,7 százalékra szökött fel, és tovább emelkedik.

A munkaköltségek 2000 és 2008 között az EU 15 átlagánál 7 százalékkal gyorsabb ütemben nőttek. Maguk a bérek nem emelkedtek az átlagnál gyorsabban, de a termelékenység a közvetlen beruházások csökkenése miatt stagnált. 2008 óta azonban a munkaköltségek olyan ütemben zuhantak, hogy 2012-ben már 4 százalékkal elmaradtak a 2000-es szinttől.

Karl Aiginger, a Wifo igazgatója túl optimistának tarja a görög központi bank elnökének, Jeórjiosz Provopulosznak a véleményét, aki január végén azt mondta, hogy Görögország túl van a nehezén. Aiginger szerint a további hanyatlást csak stratégiaváltással és az európai partnerek segítségével lehet megállítani. Görögországban fejleszteni kell a versenyképes ipari és szolgáltatási ágazatokat, meg kell hosszabbítani a turisztikai idényt és az idegenforgalmi kínálatot egészségügyi szolgáltatásokkal kell párosítani. A növekedési stratégia alapjául szolgálhat az új cégalapítások ösztönzése, a közvetlen külföldi beruházások vonzóbbá tétele többek közt ipari zónák létesítésével a kikötők közelében, ipari klaszterek kiépítése például a gyógyszeriparban, továbbá a szél- és a napenergia fejlesztése - mondta Aiginger.

Az uniónak a 2014-ben kezdődő új költségvetési periódusban az eszközöket jobban a periféria országaira kell koncentrálnia - hangsúlyozta a Wifo igazgatója.

Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje szerint Görögországnak több időt kell hagyni a reformok végrehajtására, akkor is, ha ez további pénzekbe kerül. Steinbrück egy londoni egyetemen tartott előadásában bírálta Angela Merkel kancellárt, amiért a német kormány túlságosan a költségvetési konszolidációra koncentrál. A takarékosság mellett az eurózónában növekedési impulzusokra és a bankok szigorúbb szabályozására is szükség van - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.