Görögország

Rohamrendőröket vetnek be a tengerészsztrájk letörésére

Bevetették a rohamrendőrséget szerda reggel Pireuszban, a legnagyobb görög kikötőben, hogy véget vessenek a tengerészek sztrájkjának. Délre ismét megindult a forgalom Pireusz és Rafina között.

2013.02.06 13:34MTI

A sztrájk miatt csaknem egy hete nem közlekednek a kompok Athén és számos görög sziget között.
   
Az athéni kormány kedden jelentette be, hogy rendőri erővel kényszeríti a minimális szolgáltatások ellátására a sztrájkolókat. Az intézkedés reggel öt órakor lépett hatályba.
   
Kosztasz Muszurulis hajózási és tengerészeti miniszter kedd este adta ki az utasítást, és parti őrség vezetői katonai jellegű menetparancsot adtak a sztrájkolóknak, őrizetbe vétellel fenyegetve meg őket. A rohamrendőröket szerda reggel vezényelték ki Pireusz kikötőjébe.
   
A legnagyobb tengerész szakszervezet, a PNO, közleményében elítélte, antidemokratikusnak és alkotmányellenesnek nevezte a sztrájk befejezését elrendelő parancsot, és újabb sztrájkokat helyezett kilátásba, ha a parlament elé kerül a szakszervezetek jogait gyengítő törvénytervezet.
   
A kifogásolt törvénytervezet értelmében a munkások polgári rendbontás, természeti katasztrófa vagy közegészségügyi veszély esetén erővel is mozgósíthatók lennének. A törvény elfogadása esetén csökkenne a hajózó személyzet létszáma is, miközben az ágazat mintegy 15 ezer dolgozója közül az érdekvédők szerint 7000 munkanélküli. A hajózási és tengerészeti minisztérium szerint az ágazat 17 ezer dolgozója közül 4200 embernek nincs munkája. A jogszabálytervezetet a metró dolgozóinak a főváros közlekedését megbénító kilencnapos sztrájkja után nyújtották be a múlt hónapban.
   
A PNO emellett követeli a szerinte több mint félévi bérhátralékok kifizetését a válság által keményen sújtott, de pénzügyi átláthatatlanságukról is hírhedt kompközlekedési cégeknél.
   
Muszurulis kedden azt mondta, hogy a kormány "minden tőle lehetőt megtesz, hogy eleget tegyen a tengerészeti dolgozók várakozásainak".
   
A tengerészek kollektív szerződést is követelnek, s elutasítják a szociális juttatások és nyugdíjak csökkentését. A megszorító intézkedésekre Görögország 2010 óta kényszerül rá a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagja fejében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.