Handelsblatt

Csődközelbe került a görög kormánykoalíció két pártja?

Csődközelbe került a görög konzervatív Új Demokrácia (ND) és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok), amelyek évizedekig váltották egymást a hatalomban, jelenleg pedig együtt kormányoznak Görögországban - írta kedden a Handelsblatt című német üzleti lap.

2013.02.05 19:21MTI

A Demokratikus Baloldallal (Dimar) hármas koalíciót alkotó pártok összesített adóssága eléri a 240 millió eurót, és a bevételek várható alakulása alapján nem tűnik valószínűnek, hogy valaha is törleszteni tudják a tartozást.

A görög politikát az 1974-es rendszerváltástól egészen a 2010-ben elmélyült adósságválságig uraló ND és Paszok mindenekelőtt állami bankoktól vett fel hitelt, és elképzelhető, hogy az időközben privatizált bankok politikai nyomásra finanszírozták a pártokat - írta a Handelsblatt.

Grigorisz Peponisz, a gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozó különleges ügyészi szervezet vezetője február 18-ra magához rendelte az ND és Paszok illetékes tisztségviselőit, hogy felvilágosítást kérjen tőlük a forrásbevonások részleteiről - írta a német üzleti lap. Információi szerint az ND 105 millió euróval tartozik az ATE-Banknak, amely tavalyig állami tulajdonban volt, és további 15 milliót vett fel a Piraeus banktól. A Paszok az ATE-Banknak 97 millió euróval, a Piraeusnak 5 millió euróval tartozik. A jelenleg is állami tulajdonban lévő Attica Bank összesen 22 millió euró hitelt nyújtott pártoknak.

Az ND és a Paszok a rendszerváltás óta rendszerint 35 és 45 százalék közötti eredményt ért el a választásokon, így a megszerzett szavazatok alapján számított állami támogatás is bőséges volt, de az adósságválság mélyülésével egyre inkább csökkent a támogatottságuk, ami a bevételt is visszavetette. Ráadásul a megszorítások a pártokat sem kerülik el, az állami támogatás a választási eredménytől függetlenül is csökken. A hét parlamenti párt az idén összesen 21,83 millió eurót kap az állami költségvetésből, jövőre pedig 19,99 millió eurót.

A Paszok helyzete a legsúlyosabb. A baloldali párt a 2009-es választáson még a szavazatok 44 százalék szerezte meg, a tavalyi választáson viszont már csak 12,3 százalékot. A párt a 2012-es pénzügyi adatait még nem közölte. 2011-ben 15,9 millió euró bevétele volt, amellyel szemben 113,8 millió tartozás állt. Az idén alig 3 millió euróra számíthat, ami a kamattörlesztésre sem elég - írta a Handelsblatt, hozzátéve, hogy a Paszok több havi fizetéssel tartozik az alkalmazottaknak.

Az ND-nél sem sokkal jobb a helyzet a német üzleti lap szerint. A konzervatív pártnak 2011-ben 12,8 millió euró bevétele volt, ebből több mint 10 milliót fordítottak adósságtörlesztésre. A pénzügyi helyzet további romlására utal az országos pártközpontként használt irodák tulajdonosának beszámolója, amely szerint az ND több mint másfél éve nem fizeti a bérleti díjat - írta a Handelsblatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.