Az Észak-Koreával szembeni fellépésről

Atomrobbantás: Obama-Abe megbeszélés

Az amerikai elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megbeszélést folytatott szerdán Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásáról; Barack Obama megerősítette, hogy kormánya kitart a Japán biztonságával kapcsolatos elkötelezettsége mellett.

2013.02.14 07:20MTI

Japán híradások szerint Barack Obama és Abe Sindzó megállapodtak, hogy határozott álláspontra helyezkednek az atomrobbantásával a világszervezet határozatait megsértő Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) ügyében, és együttműködnek egy, a phenjani rezsimmel szemben hozandó újabb ENSZ-határozat kidolgozásában.
   
A felek egyetértettek abban, hogy Dél-Koreával szorosan együttműködnek e kérdésben. A japán kormányfő azt javasolta, hogy Tokió és Washington maga is sújtsa újabb szankciókkal a phenjani vezetést.
   
Előzőleg Abe és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök - szintén telefonos megbeszélésükön - egyetértettek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az eddigieknél is súlyosabb büntetőintézkedéseket kell hoznia az atomfegyver létrehozására törekvő észak-koreai rezsimmel szemben.
    
John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek "erőteljes" választ kell adnia az észak-koreai provokációra, ami egyúttal figyelmeztetés lesz a szintén atomfegyver létrehozásán dolgozó Iránnak is.
   
Amerikai képviselők egy kétpárti csoportja közben törvényjavaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy az Egyesült Államok visszategye Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára. A lépés lehetővé tenné, hogy Washington egyoldalúan is szankciókat léptessen életbe a Phenjannal szemben.
   
Az amerikai kormány 2008 októberében vette le Észak-Koreát a szóban forgó listáról, miután az beleegyezett, hogy lehetővé teszi nukleáris programjának ellenőrzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.