A békekötést szorgalmazta

Történelmi jelentőségű látogatást tett Aquino elnök a Fülöp-szigetek déli részén

A Fülöp-szigetek déli részén élő muzulmánokkal való békefolyamat felgyorsítását szorgalmazta hétfőn az ország államfője a térségben tett, történelmi jelentőségű látogatása során.

2013.02.11 12:36MTI

Benigno Aquino az első Fülöp-szigeteki elnök, aki az 1970-es évek óta a térségbe látogatott. "Fel kell gyorsítanunk és állandósítanunk kell a békefolyamatot" – mondta az elnök, amikor látogatást tett a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) legnagyobb táboránál. 

"Most jutottunk el oda, hogy learathatjuk munkánk gyümölcsét. Ez nem a meghátrálás ideje" - tette hozzá az államfő a MILF több vezetője, muzulmán lakosok és külföldi diplomaták előtt. A Fülöp-szigeteki muszlim lázadók vezetői októberben írtak alá megállapodást a kormánnyal, amely 2016-ig – Aquino elnökségének végéig – több szakaszban irányozza elő a több évtizedes véres lázadást lezáró rendezést. 

A konfliktusban becslések szerint mintegy 150 ezren haltak meg, és százezrek menekültek el otthonukból. A megállapodás értelmében a MILF a Mindanao szigetén létrehozandó félautonóm muzulmán régió létrehozása fejében lemond az ország déli részének elszakadásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.