Szélsőségesek és volt lázadók támadtak egymásra

Fülöp-szigetek - 21 áldozat a fegyveres összecsapásokban

Iszlám szélsőségesek és volt kormányellenes lázadók támadtak egymásra a hétvégén a Fülöp-szigetek déli részén: az összecsapásokban 21 fegyveres vesztette életét - közölte a rendőrség.

2013.02.04 09:21MTI

Az Abu Sayyaf nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista csoport, valamint a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) nevű, volt muszlim lázadó mozgalom hosszú évekig élt egymással békében, s most először fordultak egymás ellen.

Az MNLF egyik parancsnoka közölte: hetek óta hasztalan próbálták rávenni az Abu Sayyaf csoportot, hogy hagyjon fel a terrormerényletekkel, zsarolással, emberrablással, és bocsássa szabadon túszait, köztük két európai, egy jordániai, egy japán és egy malajziai férfit. A vitának az lett a vége, hogy Sulu tartományban az MNLF mintegy ezer harcosa és az Abu Sayyaf 200 gerillája vasárnap tűzharcba keveredett egymással.

A manilai kormánnyal együttműködő Moro Nemzeti Felszabadítási Front azt állítja, azért akarta a túszok elengedésére rábírni egykori szövetségesét, hogy segítsen a kormánynak helyreállítani Sulu tartomány jó hírét.

Radikális muzulmánok 1991-ben alakították meg az Abu Sayyaf terrorcsoportot, amely a különböző szakadár muzulmán szervezetekhez hasonlóan egy független állam megteremtését tűzte ki zászlajára. A pár száz fegyverest tömörítő csoport hajtotta végre a legvéresebb terrormerényleteket a Fülöp-szigeteken.

Az MNLF több évtizedig ugyancsak fegyveresen harcolt, mígnem 1996-ban békemegállapodást írt alá a központi kormánnyal. A muzulmánok lakta területeknek autonómiát és gazdasági fejlesztéseket ígérő egyezmény nem kötelezte leszerelésre a Moro Nemzeti Felszabadítási Front harcosait, akik időről időre azóta is összecsapásokba bocsátkoznak a hadsereg alakulataival, hogy még több engedményt csikarjanak ki a központi kormánytól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.