150 napig tilos, házon kívül

A Fülöp-szigeteken fegyvertilalommal készülnek a választásokra

Hatályba lépett vasárnap a Fülöp-szigeteken az a rendelkezés, melynek értelmében mostantól 150 napon át a lakásokon kívül tilos fegyvert viselni.

2013.01.13 17:11MTI

A cél az, hogy megelőzzék az erőszakot a májusi választások előtt. A Fülöp-szigeteken a voksolásokat a múltban a vetélkedő politikusok közötti erőszak kísérte, ezért Manila a májusi kongresszusi és helyhatósági választásokra tekintettel, óvintézkedésként hozta a fegyverkorlátozó intézkedést. 

Sixto Brillantes, a választási bizottság elnöke elmondta, hogy a június 12-ig érvényes rendelkezés nyilvános helyeken megtiltja a lőfegyverek viseletét. Kivételt képeznek a magas rangú tisztviselők, a fegyveres- és rendfenntartó erők szolgálatban lévő tagjai, továbbá azok az emberek, akik fenyegetettségnek vannak kitéve. 

A törvény megsértőit hat évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Az ország történetének legvéresebb, a választásokkal összefüggő incidense 2009-ben történt, akkor 58 embert, köztük 32 sajtómunkást ölt meg 100 fegyveres. 

A magánmilíciák és több mint félmillió magánkézben lévő, engedély nélküli fegyver táplálja az erőszaktól való félelmet - közölték hivatalos források. A rendőrség szerint legalább 60 "magánhadsereg" van az országban, és 43 bűnszövetkezet, amelyek szolgálataira igényt tarthatnak a jelöltek. A hatóságok szerint folyamatban van ezeknek a csoportoknak a felderítése és feloszlatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.