Amíg nyomást gyakorolnak rá

Ahmadinezsád: Irán egy jottányit sem enged alapvető jogaiból

Irán egy jottányit sem enged alapvető jogaiból, amíg nyomást gyakorolnak rá, nem fog tárgyalni vitatott atomprogramjáról, de ha "nem szegeznének rá fegyvert", hajlandó lenne a párbeszédre.

2013.02.10 14:45MTI

"Nem lehet fegyvert szegezni az iráni népre, és közben elvárni tőle, hogy tárgyaljon" - hangoztatta Mahmúd Ahmadinezsád a teheráni Azadi (Szabadság) téren egybegyűlt tömeg előtt szónokolva. Az ünneplők a teheráni dacpolitikát támogató és Amerika-ellenességet tükröző feliratokkal ellátott zászlókat lobogtattak. 

Az iráni állami tévében is sugárzott beszédében az iráni elnök békülékenyebb hangot ütött meg, mint Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője, aki három nappal ezelőtt kereken elutasította a vitatott atomprogramról szóló kétoldalú, közvetlen tárgyalásokra vonatkozó amerikai javaslatot. Ehhez tartozik azonban, hogy nem Ahmadinezsád, hanem Hamenei az, aki áldását adhatja a tárgyalások megkezdésére.
 
"A tárgyalásokat ugyanakkor nem lehet eszközként használni ahhoz, hogy valakire erőszakoljuk saját véleményünket. (...) Ha nem fogtok fegyvert szegezni az iráni népre, jómagam fogok veletek tárgyalni" - hangoztatta Ahmadinezsád, nyilvánvalóan a Nyugathoz intézve szavait. Az iráni elnök hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat az igazságosságra és tiszteletre kell építeni, és nem a nyomásgyakorlásra. 

"Hangsúlyozzuk azt is, hogy a párbeszéd jobb a konfrontációnál" - mondta Ahmadinezsád, aki szerint a tárgyalásokon tisztázni kell a félreértéseket, és közelíteni kell az álláspontokat. A Nyugat azt gyanítja, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, miközben azt állítja, nukleáris programja kifejezetten békés célokat szolgál. Sok megfigyelő véleménye szerint az iráni-amerikai enyhülés nélkül nem lehetséges a megállapodás az iráni atomprogramról.
 
A két ország között azonban 1979, az iráni Nyugat-barát monarchia megdöntése óta fagyos a viszony, és azóta nagyon ritkák a diplomáciai találkozók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.