Bár nincs köztük diplomáciai kapcsolat

Ahmadinezsád kölcsönt kínált Egyiptomnak

Irán az atomprogramja miatti nemzetközi szankciók ellenére kölcsönt ígért a likviditási gondokkal küszködő Egyiptomnak - írta az al-Ahrám című egyiptomi lap szerdán az iráni elnökre hivatkozva.

2013.02.06 14:22MTI

A két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, de Mohamed Murszi, Egyiptom első iszlamista elnöke kedden meleg fogadtatásban részesítette az 1979-es iráni iszlám forradalom óta első iráni elnökként Egyiptomba látogató Mahmúd Ahmadinezsádot. Az iráni államfő az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) szerda-csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett Kairóba, amelynek mindkét állam a tagja.

"Közöltem, hogy jelentős hitelkeretet és számos szolgáltatást tudunk felajánlani egyiptomi testvéreinknek" - mondta az iráni elnök az al-Ahrámnak. Azt nem árulta el, hogy az ajánlatát elfogadták-e. Kijelentette, hogy az iráni gazdaságra hatással vannak a szankciót, de "nagy gazdaság", amiről a "pozitív fejlemények" - így a folyamatosan növekvő export - is tanúskodnak.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei az iráni importra kivetett büntetőintézkedésekkel a létfontosságú iráni olajexportot kívánták visszaszorítani, valamint korlátozni annak szállítási, biztosítási és pénzügyi lehetőségeit.

Egyiptom kedden jelentette be, hogy a devizatartalékai 15 milliárd dollár alá estek vissza. Az idegenforgalmat súlyosan érintette a Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető, két éve kitört népfelkelés, és a bizonytalanság miatt csökkentek a beruházások.

Ahmadinezsád szerint haladást értek el a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása terén, amelyek az iszlám forradalom és az izraeli-egyiptomi békeszerződés aláírása után szakadtak meg 1979-ben. Az iráni államfő közlése szerint a szíriai ügyekről is véleményt cseréltek. Ahmadinezsád kedden ellátogatott a kairói al-Azhár mecsetbe és egyetemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.