Több mint két óra esemény nélkül

Tesztrepülésre már felszállt az első Dreamliner

Először emelkedett levegőbe tesztrepülésre a Boeing egyik 787-es Dreamlinere azóta, hogy egy hónappal ezelőtt a sorozatos meghibásodások miatt szerte a világon a földre parancsolták a gépeket.

2013.02.10 08:59MTI

A Boeing közlése szerint az egyik Dreamliner a vállalat seattle-i repülőteréről szállt fel, és több mint kétórás "eseménytelen" tesztrepülés után ugyanott landolt. A vállalat mérnökei közben figyelték a 787-es akkumulátorainak működését. Marc Birtel, a vállalat szóvivője közölte, hogy a közeljövőben több tesztrepülést hajtanak végre a Dreamlinerekkel.

A 787-esekkel az elmúlt hetekben összesen öt váratlan esemény történt, és két ízben a repülők akkumulátorai égtek le. Emiatt a gépeket nem engedik repülni sehol a világon a hibák kivizsgálásáig. A Boeing a problémák miatt ideiglenesen felfüggesztette a gépek szállítását is. Szerte a világon eddig ötven Dreamliner repült, és 800 megrendelés érkezett az amerikai gyártóhoz.

A gépek leállása komoly károkat okoz a gyártónak és a megrendelőnek egyaránt, nem is beszélve az Airbusszal versengő Boeing presztízsveszteségről.

Szakértők felhívták a figyelmet, a tesztrepülés annak jele, hogy a repülőgépgyártó még nem talált megoldást a több mint egy hónapja tartó problémára, a kísérleti repülések ugyanis csak előidézhetik azokat a körülményeket, amelyek megmagyarázhatják a hiba kialakulásának okát. A szakemberek egyben rámutattak: szokatlanok az ilyen tesztrepülések azt követően, hogy a járműtípus már korábban megkapta a szakhatóságok típusengedélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.