Az aksik miatt vonták ki a forgalomból

Levegőben tesztelné a 787 Dreamliner akkumulátorát a Boeing

Beadta a Boeing az amerikai légügyi hatóságnak (Federal Aviation Administration - FAA) a kérelmet, hogy tesztrepülésen vizsgálhassa a 787 Dreamliner típus akkumulátorát.

2013.02.05 09:53MTI

Korábban azért vonták ki a forgalomból valamennyi ilyen típusú repülőgépet, mert több esetben is leégtek az akkumulátorai. Az FAA szóvivője megerősítette, hogy vizsgálják a Boeing kérelmét. Szakértők szerint azonban a tesztrepülés csak annak jele, hogy a repülőgépgyártó még nem talál megoldást az öt hete tartó problémára. 

A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek szerint ugyanis a tesztrepülések csak előidézhetik azokat a körülményeket, amelyek megmagyarázhatják a hiba kialakulásának okait. A szakemberek egyben rámutattak: szokatlanok az ilyen tesztrepülések azt követően, hogy egy járműtípus már korábban megkapta az FAA típusengedélyét. 

Így egyáltalán nem várható, hogy hamar újra közlekedhet a - Boeing szándékai szerint a légiforgalmat forradalmasító, nagyrészt kompozit anyagokból készült - 787 Dreamliner. Az ügyet jól ismerő források szerint akár több hétig is eltarthatnak még a tesztek. 

A Boeing azonban negyedéves pénzügyi jelentésének közzétételekor hangsúlyozta: nem várható jelentős profitkiesés a hibák miatt. Az európai légitársaságok közül egyedül a lengyel LOT vett már át 787-est. Az első példányát épp a típus letiltása előtt egy hónappal, december közepén helyezte forgalomba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.