Mali

A konnai és a gaói légi csapásokban és harcokban több száz iszlamista halt meg

Több száz iszlamista halt meg január 11 óta Maliban a Konna és Gao városokat ért francia légi csapásokban, illetve a szárazföldi frontharcokban.

2013.02.06 08:04MTI

A légi csapások áldozatainak zöme úgy halt meg, hogy a gépek tűz alá vették azt a teherautót, amelyen az illető utazott. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter elmondta, hogy egyetlen francia katona halt meg, egy lelőtt helikopter vezetője az intervenció első néhány órájában, és két-három könnyebb sérültje van a francia erőknek.
   
A mali hadsereg ejtett néhány foglyot, akik között van egy-két magasabb rangú, őket mali, illetve nemzetközi bíróság elé állítják - mondta Le Drian.
   
Laurent Fabius külügyminiszter közölte kedden a franciaországi Metro újságnak nyilatkozva, hogy elképzelhető: a francia erők már márciusban elkezdenek kivonulni Maliból, és átadják a feladatot az afrikai erőknek.
   
Autonómiáért küzdő tuareg lázadók közölték kedden, hogy elfoglalták Menaka és Kidal várost, és ezzel kiterjesztették hatalmukat az ország kieső északkeleti részére. A lázadók ezzel az állítással feltehetőleg pozíciójukat akarják javítani a bamakói kormánnyal folytatandó tárgyalásokon. Menaka 250 kilométerrel délre van Kidaltól. Független forrásból egyelőre nem erősítették meg az MNLA lázadószervezet állítását Menakára vonatkozóan. Ez a város volt a bölcsője tavaly az MNLA lázadásának. Mali katonai források szerint lehetséges, hogy a tuaregek elfoglalták a várost, mert az iszlamista lázadók elmenekültek onnan, és más erő nincs a város környékén.   
   
Kidalba viszont a csádi hadsereg 1800 katonája vonult be kedden. A franciák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város repülőterét.
   
A francia védelmi miniszter azt mondta Párizsban, hogy Kidal francia, csádi és más afrikai katonák ellenőrzése alatt áll, a tuaregek csak a segítőik nekik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.