Mali

A francia hadsereg Kidal térségét bombázta

A francia hadsereg folyamatosan bombázta vasárnap Maliban Kidal térségét, az iszlamisták által megszállt utolsó területet, az afrikai ország északkeleti részén, az algériai határ közelében.

2013.02.03 15:38MTI

Párizsi források szerint ezen a vidéken, az Ifogas-hegységben van az a hét francia túsz, akiket még a francia katonai intervenció három héttel ezelőtti megindítása előtt raboltak el Maliban. Francois Hollande államfő szombati mali látogatásán azt mondta: "az emberrablóknak meg kell érteniük, hogy eljött a pillanat a túszok szabadon engedésére". Hozzátette: "A francia erők Maliban mostantól mindenre készen állnak".
   
Thierry Burkhard, a francia vezérkar szóvivője azt közölte: a francia hadsereg a Kidal városától 200 kilométerre északra található Tessalit térségében, az algériai határnál jelentős légi csapásokat hajtott végre vasárnapra virradó éjjel. Elmondta, hogy az iszlamista csoportok logisztikai raktárait és kiképzőközpontjait bombázták.
   
Elemzők szerint ezen a területen, az Ifogas-hegység barlangos vidékén bujkál jelenleg az iszlamista csoportok vezetőinek és fegyvereseinek jelentős része, akik a francia beavatkozást követően elhagyták az északi városokat.
   
A párizsi bejelentést megelőzően Tieman Coulibaly mali külügyminiszter jelezte: Mali azt szeretné, ha folytatódna a franciák Szervál kódnevű hadművelete, amelynek légi akciói különösen fontosak. A politikus a Le Journal du Dimanche című francia lapnak azt mondta: a terroristák előretörésének megállításával, a Mali északi részén fekvő nagyvárosok felszabadításával, a Szervál hadművelet révén lehetővé válik a mali hadsereg és az afrikai nemzetközi erők (MISMA) vezénylése a térségbe. Kijelentette: a szélsőségesek fegyvertárainak lerombolása érdekében szeretnék a hadművelet folytatását. Ebben a küzdelemben különösen fontos a légi támogatás - tette hozzá.
   
Míg Mali két legfőbb északi városát, Gaót és Timbuktut harcok nélkül foglalta vissza a mali és a francia hadsereg az elmenekülő fegyveres iszlamista csoportoktól, Kidal és az Ifogas-hegység "felszabadítása" bonyolultabbnak ígérkezik.
   
Helyi szemtanúk beszámolói szerint szombaton a kidali repülőtérre, amelyet a héten elfoglalt a francia hadsereg, újabb francia erősítés érkezett, a városban pedig csádi és francia katonák kezdtek járőrözni.

A Bamakótól 1500 kilométerre fekvő Kidal hosszú ideje az egyik legfőbb fegyveres csoport, a Timbuktuban pusztítást végzett Anszár ad-Dín (A Hit Védelmezői) székhelyének számít. A városban az irányítást azonban még a francia csapatok megérkezése előtt átvette a lázadószervezetből kivált Azavadi Iszlám Mozgalom (MIA) és az autonómiára törekvő tuareg Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA). Mindkét csoport támogatásáról biztosította Franciaországot, de azt kérték, hogy a mali és a nyugat-afrikai katonák ne hatoljanak be a városba és a térségébe, amíg Bamakóval létre nem jön "a politikai megoldás". A csoportok ugyanis attól tartanak, hogy a mali hadsereg megtorlásokat tervez a tuareg és az arab lakosság ellen, amelyek egy része támogatta az iszlamistákat.
   
Az egyes etnikumok ellen az ország középső és északi részében a hadsereg által elkövetett kegyetlenkedésekről több civil szervezet is beszámolt az elmúlt napokban. Francois Hollande francia és Dioncounda Traoré mali elnök ezért szombaton "példás" viselkedést kért a két hadsereg katonáitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.