Nyilvánossá vált a börtönbeszélgetés jegyzőkönyve

Részletek Sartre és Andreas Baader eddig titkos beszélgetéséből

Nyilvánossá vált a francia filozófus Jean-Paul Sartre és a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet vezetője, Andreas Baader eddig titokban tartott börtönbeszélgetésének jegyzőkönyve.

2013.02.03 19:41MTI

Az 1974. december 4-én a Stuttgart-Stammheim börtönben lezajlott beszélgetés során Sartre igyekezett lebeszélni a RAF-terroristát a gyilkosságokról - írja a német Spiegel magazin online kiadása vasárnap.
   
A RAF olyan "akciókat hajtott végre, amelyekkel a nép nem értett egyet" - mondta Sartre, hozzátéve, hogy az ilyen akciók  Németország számára nem igazolhatók.
   
A beszélgetés hangneme - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - feszült volt, Baader a filozófus-íróra többször is csak a "kérdés?" felszólítással förmedt.
   
A szélsőbaloldali RAF a hatvanas évek végén az akkori Nyugat-Németországban terrorista merényletekkel akarta megdönteni a nyugati társadalmi rendszert. A többségükben gazdasági vezetőket, politikusokat és rendőröket ért támadásokban és túszejtő akciókban összesen 34 ember halt meg. A csoport 1998-ban bejelentette feloszlását.
   
A találkozón Baader írógépen írt téziseit olvasta fel, amikor pedig Sartre visszakérdezett, megismételte ugyanazt a mondatot. Amikor mégis egyes mondatrészeket  kellett kifejtenie, akkor láthatóan nehézségei támadtak -  írta a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) jelenlévő tisztviselője.
   
A neves filozófust sok kritika érte annak idején, amiért felkereste a terrorista vezetőt. A találkozó után tartott sajtótájékoztatóján Sartre azt állította, hogy az elkülönítéssel kínzásnak teszik ki a magánzárkában lévő Baadert, jóllehet nem is járt a cellában. Többek szerint az akkor már idős, félig vak író a rideg beszélő-helyiséget nézte Baader zárkájának.
   
A terrorista - több társával együtt - 1977-ben, máig tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követett el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.