Ez hátráltatja az afganisztáni békefolyamatot ?

Terrorista szervezetté nyilvánította az amerikai kormány a Hakkáni-hálózatot

Terrorszervezetté nyilvánította az amerikai kormány a pakisztáni hátterű Hakkáni-hálózatot.

2012.09.07 17:52MTI

A Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által pénteken aláírt - a kongresszus számára készített - jelentés szerint az afganisztáni felkelőcsoport kimeríti azokat a törvényben rögzített kritériumokat, amelyek alapján "külföldi terrorszervezetnek" minősíthető - mondta név nélkül nyilatkozva az egyik amerikai tisztségviselő.

A Barack Obama vezette kormányzaton belül számos nézeteltérés előzte meg a döntéshozatalt, többen megkérdőjelezték a lépés hasznosságát, mondván, hogy az hátráltatja az afganisztáni békefolyamatot, és további feszültségekhez vezet az amerikai-pakisztáni viszonyban.

A Hakkáni-hálózat az utóbbi években egy sor támadást hajtott végre a NATO katonái, köztük amerikaiak ellen. Washington korábban már életbe léptetett szankciókat a hálózat több vezetője ellen, illetve katonai csapásokat is mért tagjaira, eddig azonban vonakodott attól, hogy terrorista csoportnak nyilvánítsa a tálib lázadókhoz köthető, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szerveződést.

Az Egyesült Államok ugyanakkor már régóta azt hangoztatja, hogy a Hakkáni-hálózat az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erőkre. Legutóbb, szeptember 1-jén, a hálózat például egy kelet-afganisztáni NATO-támaszpont bejáratánál hajtott végre kettős öngyilkos merényletet, 12 polgári személy halálát okozva.

A csoport bázisa Pakisztán északi részén van, de tagjai rendszeresen átmennek Afganisztánba, és támadást indítanak az ottani helyi és nemzetközi biztonsági erők ellen. A Hakkáni-hálózat fegyveresei szoros kapcsolatban állnak a pakisztáni titkosszolgálattal is, ami bonyolítja a hozzájuk való viszonyulást. Washington sokáig azzal vádolta Iszlámábádot, hogy szabad kezet ad a Hakkáni-féle csoportnak a távoli észak-vazirisztáni régióban, sőt, némi logisztikai segítséget is nyújt a felkelőcsoportnak.

A múlt hónapban a szélsőségesek elleni küzdelem komoly sikereként könyvelte el a washingtoni vezetés, hogy az egyik pilóta nélküli amerikai repülőgépről (drón) végrehajtott rakétatámadásban életét vesztette a Hakkáni-hálózat kulcsemberének tartott Badruddin Hakkáni, az alapító afganisztáni pastu terroristavezér, Dzsaláluddin Hakkáni fia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.