28 évvel ezelőtt ítélték életfogytiglanra

Feltételesen szabadlábra kerülhet egy Franciaországban elítélt libanoni terrorista

A párizsi fellebbviteli bíróság döntése értelmében feltételesen szabadlábra kerülhet Georges Ibrahim Abdallah, a Libanoni Fegyveres Forradalmi Frakció terrorszervezet egykori vezetője.

2013.01.10 18:12MTI

Abdallahot 28 évvel ezelőtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Franciaországban két nyugati diplomata 1982-es meggyilkolásában való bűnrészessége miatt. A bíróság nyolcadik alkalommal vizsgálta meg a 61 éves egykori terrorista szabadlábra helyezési kérelmét, és azzal a feltétellel hagyta jóvá, ha a kormány azonnal kiutasítja az elítéltet Franciaországból. 

A belügyminiszternek január 14-ig kell aláírnia az erre vonatkozó rendeletet. Amennyiben nem teszi meg, az amerikai Charles Robert Ray és az izraeli Jacov Barsimantov haláláért felelős terrorista nem hagyhatja el a dél-franciaországi Lannemezan börtönét. A Palesztinai Felszabadítási Fronthoz csatlakozott terroristát 1984. október 24-én tartóztatták le és 1987-ben ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre. 

Libanon - amely humanitárius kérdésként kezeli az esetet - már jelezte, hogy kész befogadni Abdallahot. Egy párizsi bíróság már november 21-én pozitív választ adott Abdallah kérelmére, de az ellen az ügyészség fellebbezett. A vádhatóság szerint ugyanis Abdallahnak a jövőre vonatkozó "bizonytalan tervei nem jelentenek garanciát a visszaesés kockázatával szemben", és tartani lehet attól, hogy Libanonban is folytatni fogja forradalmi harcát.
 
Az ügyészség azzal indokolta álláspontját, hogy az elítélt nem fizetett kártérítést az áldozatok hozzátartozóinak, és továbbra is büszkén vállalja, amit tett. Ügyvédje, Jacques Verges azt közölte: védence példamutatóan viselkedett a börtönben, szabadulása után pedig végzettségének megfelelően, tanítóként szeretne dolgozni hazájában. 

Abdallah szabadlábra helyezési kérelmét egyszer már 2003-ban is jóváhagyta a bíróság, de akkor az Egyesült Államok tiltakozását és az ügyészség fellebbezését követően másodfokon végül mégis elutasította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.