A megbékélés jegyében

A mali államfő párbeszédet ajánlott a tuareg lázadóknak

Mali államfője csütörtökön párbeszédet ajánlott a tuareg lázadóknak a megbékélés jegyében, miután az iszlamista szélsőségeseket leválasztotta róluk a francia katonai intervenció.

2013.01.31 19:14MTI

A kínálkozó partner a tuaregek Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalma (MNLA), amely kedden közölte, hogy "teljesen elkötelezte magát a terrorista szervezetek elleni harc mellett", és hajlandó együttműködni a katonai intervencióban részt vevő francia szárazföldi erőkkel.

A szervezet ugyanakkor "határozottan elutasítja, hogy a mali hadsereg újra ellenőrzése alá vonja az ország északi részét", mert civilek önkényes kivégzésével vádolja a bamakói kormány katonáit. Párizs és az Európai Unió nyomására Dioncounda Traoré ügyvezető államfő bejelentette, hogy kész tárgyalni az MNLA-val, amennyiben az lemond Mali északi felének elszakadásáról.

Az iszlamistákal való tárgyalást ugyanakkor Traoré kizártnak minősítette. A katonai helyzetet szakértők szerint az "alacsony szintű" háborúskodás fogja jellemezni a következőkben, kisebb iszlamista csoportok szórványos támadásaival, merényleteivel. Csütörtökön négy kormánykatona halt meg, amikor gépkocsijuk aknára futott. Öten megsebesültek. A robbanó eszközt valószínűleg az elmenekült iszlamisták hagyták hátra Gao környékén. Ez volt az első ilyen incidens.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.