Mali

Homokvihar miatt a kidali reptéren rekedtek a francia katonák

Homokvihar miatt Kidal repülőterén rekedtek az észak-mali nagyvárosba küldött francia katonák.

2013.01.30 19:24MTI

A miniszter megerősítette, hogy szerdára virradó éjjel a francia egységek elfoglalták Kidal repülőterét. Előzőleg helyszíni források azt közölték, hogy négy francia repülőgép szállt le a Bamakótól 1500 kilométerre fekvő város repülőterére, és a francia katonák napközben ellenállás nélkül benyomultak a városba.
 
"Különleges helyzettel van dolgunk Kidalban, és azon vagyunk, hogy jó hírszerzői kapcsolatot tartsunk a tuaregekkel" – jelentette ki Jean-Yves le Drian. Hozzátette: céljaik egy részét már elérték, és folytatják az intervenciót. Emlékeztetett, hogy a francia kontingens létszáma jelenleg Maliban 3500, és a közeli napokban eléri a mintegy 4400-at. 

A miniszter közölte: Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy a mali hatóságok "ismét ellássák a feladataikat" az immár a francia katonák és a mali kormányerők ellenőrzése alatt álló két másik észak-mali nagyvárosban, Gaóban és Timbuktuban. A Mali északkeleti csücskében, az algériai határ közelében fekvő szaharai nagyváros, Kidal és térsége az Iszlám Magreb al-Kaidájával (AQMI) kapcsolatban álló fegyveres csoport, az Anszár ad-Dín (Hit védelmezői) erőssége volt. 

A csoportból a franciák közeledtére kivált a tuareg Azavadi Iszlám Mozgalom (MIA), amely nemrégiben azt állította, hogy az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalommal (MNLA) együtt az ellenőrzése alatt tartja a várost, és késznek mutatkozott "békés megoldásra". A tuareg iszlamisták szerdán azt kérték, hogy a mali és nyugat-afrikai katonák addig ne vonuljanak be Kidalba, amíg nem találnak "politikai megoldást" a bamakói vezetéssel. 

A kidali városvezetés egyik tagja szerint a franciák találkoztak az MNLA tagjaival és a MIA főtitkárával, Al-Gabász Ag Intallával, valamint helyi vezetőkkel. Egy mali biztonsági forrás szerint a legnagyobb iszlamista csoportok vezetői, közöttük Ijád Ag Gali, az Anszár ad-Dín vezetője és az algériai Abu Zeid, az AQMI egyik főnöke a Kidaltól északra fekvő Ifogas-hegységbe menekült. 

Párizs szerdán felszólította Bamakót, hogy a konfliktus politikai megoldása érdekében folytasson párbeszédet az északi országrész lakosságával, valamint a terrorizmust elutasító fegyveres csoportokkal. Észak-Maliban azonban továbbra is tartanak a túlkapásoktól. 

A francia és mali katonák bevonulása után egy nappal Timbuktuban kedden "arabnak" tartott, az iszlamisták támogatásával vádolt tulajdonosoknak a boltjait fosztogatták. A "túlkapások veszélyére" tekintettel Jean-Marc Ayrault francia kormányfő az emberi jogok tiszteletben tartására felügyelő nemzetközi megfigyelők mielőbbi felvonultatását sürgette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.