Mali

Fabius: a francia csapatok lassacskán felszabadítják az országot

A francia irányítással folyó hadműveletek révén lassacskán felszabadul Mali - jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Párizsban.

2013.01.28 12:50MTI

Hozzátette, hogy a hétvégén kiszorították a szélsőségeseket Gao és Timbuktu városából. A politikus ugyanakkor óvatosságra intett, mert szerinte a lázadók, akik iszlamista törvényeket akartak bevezetni a területen és most bujkálnak, újra felbukkanhatnak.
   
"A terrorista csoportok stratégiája az, hogy kitérnek a támadások elől, majd ismét felbukkannak, legfőképpen Mali északi részén" - mondta. Fabius nem kívánt arra válaszolni, hogy vajon a francia csapatok ismét beavatkoznak-e akkor, ha az iszlamisták visszatérnek.
   
A francia és mali katonák Timbuktu elfoglalása után hétfőn ellenőrzésük alá vonták a város repülőterét - közölték francia és mali katonai források. A település 900 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Bamakótól.
   
A hétfői tájékoztatás szerint a katonák nem ütköztek ellenállásba az iszlamisták részéről. Míg egyes francia csapatok elfoglalták a repülőteret, addig egy másik műveletben francia ejtőernyősöket vetettek be, megakadályozni, hogy az ellenség elmeneküljön a területről. Mindkét hadműveletet helikopterek segítették a levegőből. A francia erők ellenőrzésük alá vonták a Timbuktuba vezető utakat is, helyüket majd a mali csapatok veszik át.
   
Az iszlamisták tavaly márciusban özönlötték el az ország északi területét, óriási káoszt okozva. A mali kormány segítségére érkezett francia csapatok eddig nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az azonban továbbra is kétséges, hogy a kormányhadsereg képes-e ellenőrzése alatt tartani a városokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.