A kormány elfogadta az átmenet ütemtervét

A mali és francia csapatok újabb harci sikert arattak

A francia és a mali csapatok szombaton újabb harci sikert arattak Maliban, elfoglalták a stratégiai fontosságú Gao város repülőterét és egyik fontos hídját is.

2013.01.26 17:05MTI

A mali kormány előzőleg, pénteki rendkívüli ülésén, Dioncounda Traoré államfő elnökletével elfogadta az ország politikai átmenetének ütemtervét - közölte egy hivatalos forrás. A kormány munkaügyi minisztere, Mamdou Namory Traoré elmondta, hogy az ütemterv két fő célkitűzése az iszlamisták által megszállt területek visszafoglalása, valamint szabad és tisztességes választások megrendezése.
 
Hozzátette, hogy rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze a dokumentum jóváhagyása érdekében. Gao városa, amely egyik fellegvára a nyugat-afrikai ország északi részét tavaly április óta ellenőrzésük alatt tartó iszlamista erőknek, mintegy 1200 kilométerrel északkeletre fekszik a főváros Bamakótól. A Gao körül zajló összecsapásokról a biztonsági körök nem számoltak be. 

Egy másik forrás szerint ugyanakkor az iszlamista harcosok többsége a napokban elhagyta már a várost, s északkelet felé visszavonult, hogy elkerülje a francia légicsapásokat. Az iszlamisták két héttel ezelőtt váratlanul újabb hadműveletet indítottak déli irányban, az egykori gyarmattartó Franciaország ekkor katonai beavatkozásra szánta el magát, hogy megakadályozza további előrenyomulásukat. 

A francia és a Mali kormánycsapatok azóta az ország középső részén több várost is visszafoglaltak, köztük a Bamakótól 400 kilométerre északkeletre fekvő Diabalit, ahonnan - helyi lakosok közlése szerint - néhány nappal korábban elmenekült fegyvereseivel együtt az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport vezetője, Abu Zeid. Közben egy másik iszlamista szervezet, a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) bejelentette, hogy kész tárgyalásokat folytatni Maliban elrabolt francia túszának szabadon bocsátásáról. 

A 61 éves Gilberto Rodríguez Lealt még tavaly novemberben fogták el az iszlamisták, amikor a szomszédos Mauritániából Mali nyugati részébe tartott. A francia intervenciót támogatják a nyugat-afrikai országok gazdasági tömörülésének, az ECOWAS-nak a tagállamai, valamint az Európai Unió is. 

Catherine Ashton, az unió biztonsági és külpolitikai főmegbízottja szombaton Brüsszelben kijelentette, hogy február közepén megkezdődik a mali hadsereg katonáinak kiképzését szolgáló misszió telepítése. Diplomaták közlése szerint a kiképzők első csoportja február 12-én érkezhet meg Maliba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.