Gao és Timbuktu után

Mali - elérték a francia katonák a kidali repülőteret is

Francia repülőgépek szálltak le szerda hajnalban az Észak-Maliban található Kidal repülőterén - közölték helyszíni források az AFP francia hírügynökséggel.

2013.01.30 07:25MTI

Gao és Timbuktu után a Bamakótól mintegy 1500 kilométerre fekvő Kidal a harmadik nagyobb város Malinak abban a térségében, amelyet tavaly iszlám szélsőségesek foglaltak el. A stratégiai központok közül ez az utolsó, amelyben az ország újraegyesítésére törekvő francia erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést.

A szerdai közlések szerint több francia gép eljutott a repülőtér leszállópályájáig, a környező légteret pedig már francia helikopterek ellenőrzik.

Kidal városát jelenleg - saját állításuk szerint - a tuareg Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) és az iszlamista Anszár ad-Dín csoportból kivált Azavadi Iszlám Mozgalom (MIA) ellenőrzi. Közülük Az MNLA nemrégiben azt hangoztatta, hogy nem keresi a konfliktust sem a francia hadsereggel, sem az afrikai katonákkal, csak "a mali hadsereg túlkapásainak" akar gátat szabni. A MIA egy szóvivője pedig szerdán azt mondta, hogy tárgyalásokat kezdtek a franciákkal.

Az elmúlt napokban több szemtanú számolt be arról, hogy az iszlamista csoportok magasabb rangú vezetői elhagyták a várost, és a környező hegyekben kerestek menedéket. Ez a körzet a tuareg szakadárok egyik központja is.

Kidalból százak menekültek el az algériai határ, illetve az annak közelében található kisebb települések felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.