Ansongo elfoglalása

Lengyelország 20 katonai kiképzőt küld Maliba

Lengyelország húsz katonai kiképzőt küld Maliba az Európai Uniónak a mali hadsereget támogató missziója keretében.

2013.01.29 18:47MTI

A közlemény szerint a lengyel misszió megbízatása, amelyet még Bronislaw Komorowski államfőnek is jóvá kell hagynia, 2013. február 16-tól az idei év végéig tart.
   
Donald Tusk kormányfő hétfői párizsi látogatásán jelentette be, hogy Lengyelország is részt vesz az európai tanácsadó és kiképző misszióban.
   
Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár kedden közölte, hogy a harcok befejezése után várhatóan Ausztria is küld kiképzőket Maliba.
   
Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei január 17-én döntöttek arról, hogy kiképzőket küldenek Maliba a hadsereg átszervezésének támogatására. A missziónak 450 európai tagja lesz: 200 kiképző és 250 ember védelem és adminisztratív támogatás céljából. Eddig tucatnyi ország jelezte részvételét.
   
Közben nigériai és mali katonák kedden a lakosság éljenzése közben vonultak be a Gaótól 80 kilométerre délre fekvő, az elmúlt hónapokban az iszlamisták ellenőrzése alatt álló észak-mali Ansongóba.
   
A nigériai határon fekvő Yassenből kedd reggel indult el a mintegy száz páncélozott járműből, gépfegyverekkel felfegyverzett kisteherautóból és terepjáróból álló konvoj, amely kora délután érkezett a határtól 80 kilométerre fekvő városba.
   
A tömeg a közigazgatási épületek előtt gyűlt össze, ahol előzőleg a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) nevű lázadószervezet a főhadiszállását rendezte be, valamint annál a térnél, ahol az iszlamisták a saría, az iszlám törvénykezés nevében lakosokat korbácsoltak. A középületeket a francia légerő bombázta január 24-re virradó éjszaka.
   
A mali katonák francia egységek támogatásával házról házra kutatták át Gaót és Timbuktut kedden, ahol az iszlamisták fegyvereket és robbanószereket hagytak maguk után.
   
A francia és mali csapatok a hét végén foglalták vissza a két várost 18 napos, francia irányítású offenzíva után, amely során visszaszorították az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlamista fegyvereseket a sivatagban és a hegyekben lévő rejtekhelyeikre.
   
Mali katonai vezetők szerint maroknyi iszlamista fegyveres továbbra is Gao és Timbuktu, illetve az oda vezető főbb utak közelében, a szavannán és a sivatagban rejtőzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.