A 28 éve tartó konfliktus

Kurd felkelők cáfolják a kivonulásukról szóló török lapértesülést

"Hazugságnak" és egy "pszichológiai hadviselés" részének nevezte csütörtökön a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) azt a napokban megjelent török lapértesülést, miszerint a kurd lázadók februárban bejelentik, véget vetnek az évtizedek óta tartó felkelésnek.

2013.01.31 13:01MTI

A Hürriyet című török napilap kedden forrásai megjelölése nélkül azt írta, hogy a 28 éve tartó konfliktus lezárását célzó békefolyamat kezdeti, bizalomépítő lépéseként a PKK mintegy száz tagja leteszi a fegyvert, és elhagyja az ország területét. A Törökország, az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok által is terroristának bélyegzett tömörülés szerint az a hír sem igaz, hogy Ankara tárgyalásokat folytatna az Irak északi részén tevékenykedő kurd felkelőkkel.
   
A török hatóságok a tavalyi év végén kezdtek béketárgyalásokat Abdullah Öcalannal, a PKK bebörtönzött vezetőjével.
   
A kurd lázadók 1984-ben ragadtak fegyvert azzal a szándékkal, hogy saját államot hoznak létre Törökország délkeleti, jobbára kurdok lakta részén. Azóta több mint 40 ezer ember halt meg merényletekben és a hadsereggel vívott összecsapásokban.
   
Ankara a kurd felkelők Törökországból való visszavonulásáért és fegyverletételéért cserébe a lakosság ötödét kitevő kurd kisebbség jogainak megerősítését ígérte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.