A fegyverletételről

Jelentős előrelépés történt Ankara és a kurd lázadók tárgyalásain

A török kormány "jelentős előrehaladást" ért el az Abdullah Öcalan életfogytiglanra ítélt kurd vezetővel folytatott tárgyalásokon a felkelők fegyverletételéről.

2013.01.04 18:23MTI

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök főtanácsadója még hétfőn beszélt arról, hogy Ankara tárgyalásokat kezdett a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), csütörtökön pedig két kurd képviselő felkereshette Öcalant börtönszigetén.
 
"A tárgyalások elértek egy bizonyos pontot, fontos előrehaladás történt, és némi eredményt is elértek, vagy el fognak érni" - közölte újságírókkal Nurettin Canikli, az Igazság és Fejlődés Párt (AK) parlamenti frakciójának helyettes vezetője. "Az a cél, hogy véget vessünk a terrorizmusnak, és történtek erőfeszítések ennek elérése végett" - nyilatkozta. 

Ugyanakkor a kapcsolatok felvétele ellenére a kormány folytatja az autonómiára törekvő kurd felkelők elleni katonai műveleteket. "A műveletek folytatódnak" - jelentette ki pénteken Idris Naim Sahin belügyminiszter az állami Anadolu hírügynökségnek adott interjúban. "Addig folytatódnak, amíg a csoport népünkkel szemben ellenséges tagjai képesek támadásokat végrehajtani vagy vért ontani" - fűzte hozzá.
 
Yalcin Akdogan, Erdogan főtanácsadója pénteken a Star című újságban arról írt, "szó sincs arról, hogy felfüggesztjük vagy abbahagyjuk a terrorizmus elleni küzdelmet", és világossá tette, hogy a tárgyalásokkal párhuzamosan, azok kiegészítőjeként fennmaradnak a biztonsági intézkedések. Akdogan arra is figyelmeztetett cikkében, hogy azok a PKK-n belüli csoportok, amelyek ellenzik a konfliktus tárgyalásos rendezését, "szabotálhatják" a tárgyalásokat török célpontok elleni támadásaikkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.