Obama 155 millió dollárt szabadított fel

Washington további humanitárius segélyt nyújt Szíriának

Barack Obama amerikai elnök kedden bejelentette, hogy további jelentős humanitárius segítséget nyújt Szíriának, és felszólította a példa követésére a nemzetközi közösséget.

2013.01.29 20:12MTI

Obama 155 millió dollárt szabadított fel élelmiszer- és gyógyászati segélyre, továbbá ruházatra; az összegből egyaránt jut a hazájukban maradt szíriaiaknak és a határon túlra menekülteknek - mindezt az amerikai elnök arabul feliratozott videoüzenetben jelentette be, közvetlenül megszólítva a szíriai népet.
   
Az elnök sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítsék az ENSZ törekvését, a szervezetnek ugyanis nincs kellő anyagi forrása a 4 millió nélkülöző és a 700 ezer menekült ellátására.
   
Obamát bírálták korábban azért, mert nem nyújt kellő támogatást a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma megdöntéséért harcoló felkelőknek. Az elnök elmondta: azzal a dilemmával küzd, hogy ha az Egyesült Államok beavatkozna katonailag a 22 hónapja dúló polgárháborúba, azzal vajon segítene-e megoldani a véres konfliktust vagy rontana a helyzeten.
   
Az ENSZ szerint több mint 60 ezer életet követeltek eddig a harcok. A világszervezet nagyjából egymilliárd dollárra becsüli a menekültek ellátásának költségeit, és további 519 millió kellene a Szírián belüli támogatásra.
   
Kedden Kuvaitban egy humanitárius donorkonferencián 77 muzulmán szervezet 182 millió dollárt ajánlott fel a szíriai polgári lakosság megsegítésére. Az Európai Bizottság kedden jelezte, hogy 100 millió euróval egészíti ki a szíriai polgári lakosságnak szánt segélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.