Az államfő nyugalomra intett

Katonákat vezényeltek Szuezbe

Katonákat vezényeltek szombatra virradóra az egyiptomi Szuez városában, ahol erőszakba torkolltak a két évvel ezelőtti forradalom évfordulóján rendezett tüntetések.

2013.01.26 09:03MTI

A legfrissebb hírek szerint a szuezi zavargásokban nyolcan haltak meg, köztük egy rendőr és egy kamasz fiú. Egy halottja volt az Iszmailíjában történt erőszakos tiltakozásoknak. A hatóságok szerint országszerte legalább 480-an sérültek meg a Mohamed Murszi elnököt és a vele szövetséges Muzulmán Testvériség pártot bíráló ellenzéki tömegmegmozdulásokban.
   
Szuezben zavargásokká fajultak a tüntetések. A tiltakozók és a rendőrök közötti összecsapások egy kormányzati épületnél zajlottak. Az új hatalom politikájával elégedetlen tüntetők több kísérletet tettek az épület ostromára, de minden alkalommal a rendőrök kemény ellenállásába ütköztek. Szemtanúk szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, miután a tömegből lövéseket adtak le rájuk.
   
A helyi rendőrfőnök és a városi hatóságok kérésére szombatra virradóra katonákat vezényeltek a városba. Szemtanúk szerint páncélozott katonai járművek érkeztek a kormányzati épületekhez. A hadsereg röpcédulákat terjesztett a városban, arról biztosítva a helybélieket, hogy a katonák jelenléte ideiglenes, és az ő biztonságukat szolgálja.
   
A forradalom második évfordulóján más egyiptomi városokban, így Kairóban, Alexandriában, Port-Szaídban, illetve a hatalmon lévő iszlamistákkal rokonszenvező településeken is utcai zavargásokká fajultak a kormányellenes demonstrációk. A tüntetők a Mohamed Murszi elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség több irodáját felgyújtották. A 85 milliós országban mintegy félmilliónyian vonultak az utcára tüntetni.
   
"A forradalmunk folytatódik. Elutasítjuk bármely párt uralmát az ország felett. Nemet mondunk a Testvériség államára" - hangoztatta egy ismert baloldali politikai vezető, Hamdin Szabahi.
   
Mohamed Murszi államfő péntek éjszaka a Facebook és Twitter közösségi portálokon közzétett üzenetében nyugalomra intett, és felszólította az egyiptomiakat, hogy "szóban és cselekedetekben utasítsák el az erőszakot". Fogadkozott, hogy bíróság elé állítják azokat, akik az emberéletek kioltásáért felelősek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.