Tüntetők rendőrökkel

Egyiptom - összecsapások a felkelés évfordulóján

Egyiptomi fiatalok százai újra összecsaptak a rendőrséggel a kairói Tahrír téren péntek hajnalban, a Mubarak-rezsim elleni felkelés második évfordulóján.

2013.01.25 11:49MTI

A tüntetők gyújtópalackokat és petárdákat dobtak a rendőrökre, miközben megpróbálták megközelíteni azt a falat, amely elválasztja a teret a közelben álló kormányépületektől. A rendőrség könnygázgránátokkal válaszolt. A csetepatéban kigyulladt két, a tiltakozók által a téren felvert sátor.

Az egészségügyi tárca közlése szerint 16 ember sebesült meg. Pirkadatra azonban helyre állt a nyugalom a téren.

A Mubarak-rezsim megdöntése nyomán hatalomra került iszlamista Mohamed Murszi elnököt és a vele szövetséges Muzulmán Testvériség pártot bíráló ellenzék nap közben várhatóan a felkelés jelképévé vált Tahrír téren gyűlik össze, hogy "a forradalomhoz való visszatérés" mottójával felelevenítse 2011-es követeléseit, amelyeket állítása szerint elárultak az iszlamisták.

A készülő ellenzéki megmozdulás miatt a hatóságok az este megszigorították a biztonsági intézkedéseket a kairói nemzetközi repülőtéren, megerősítették a parlament, a kormánypalota és a belügyminisztérium, illetve a Muzulmán Testvériség mozgalom kairói székházának védelmét. A Tahrír teret úttorlaszokkal vették körül, a közeli utcákba páncélozott járműveket vezényeltek, miközben ellenzékiek estére mintegy száz sátrat vertek fel a téren.

Mohamed Murszi államfő arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy "békésen és civilizáltan" tüntessenek, de Kairóban már az este összecsapások voltak a rendfenntartó erők és az ellenzéki tüntetők, illetve futballdrukkerek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.