Kábítószer

300 korbácsütésre (is) ítéltek egy egyiptomit Szaúd-Arábiában

Kábítószer-csempészés vádjával öt év börtönre és 300 korbácsütésre ítéltek kedden Szaúd-Arábiában egy egyiptomit, akinek a letartóztatása tavaly diplomáciai válságot idézett elő Rijád és Kairó között.

2013.01.15 14:38MTI

Ahmed al-Gizávi ügyvédet egy dzsiddai törvényszék mondta ki bűnösnek. Szintén egyiptomi társára hatévi börtönt és 400 korbácsütést, az ügy egy másik vádlottjára, egy szaúdira pedig, két év elzárást és száz korbácsütést szabtak ki - számolt be róla egy helyszíni tudósító.

Az ügyész előzetesen halálbüntetést kért a vádlottakra, mivel a sivatagi királyságban ezzel is sújtható a kábítószer-csempészet. A bíró azonban végül "korlátozott" szabadságvesztést szabott ki, tekintettel a vádlottak büntetlen előéletére és jó magaviseletére.

Az egyiptomi ügyvéd tavaly áprilisi őrizetbe vétele a dzsiddai repülőtéren dühödt tüntetéseket váltott ki Egyiptomban, amire válaszul Szaúd-Arábia április végén bezárta kairói nagykövetségét, és hazahívta nagykövetét, de rövidesen - egyiptomi politikusokból és más személyekből álló magas rangú küldöttség május 4-i rijádi látogatása után - újra megnyitotta a képviseletet.

Gizávit pere kezdetén azzal vádolták, hogy csomagjaiban 21 380 Xanax tablettát csempészett be az országba - ez a gyógyszer Szaúd-Arábiában kábítószernek minősül. A tanúként beidézett vámosok vallomása szerint a tablettákat Korán-kötetek tokjaiba és anyatejes dobozokba rejtve találták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.