Több mint 100 embert tudnak elszállítani

Két repülőgépet indítanak Bejrútba a Szíriából távozni kívánó orosz állampolgárokért

Két repülőgépet indít Bejrútba az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a Szíriából távozni kívánó orosz állampolgárokért.

2013.01.21 20:06MTI

Az orosz kormány utasítására várhatóan kedden indul egy Il-6-os és egy Jak-42-es utasszállító repülőgép a libanoni fővárosba. A tervek szerint több mint 100 orosz állampolgárt tudnak elszállítani azok közül, akik el akarják hagyni Szíriát - mondta Irina Rossziusz, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. 

A kormányhoz közelinek tekintett Izvesztyija című orosz lap tavaly december 18-án közölte, hogy az orosz védelmi tárca, a külügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek minisztériuma nagyszabású tervet készített a Szíriában tartózkodó orosz állampolgár kimenekítésére.
 
A feltételezések szerint Szíriában körülbelül 30 ezer orosz állampolgár tartózkodik. Az ottani orosz diplomáciai képviseleteken azonban különböző adatok szerint három-ötezer orosz állampolgárt tartanak nyilván. A múlt év végén közülük a damaszkuszi orosz konzuli körzetből 402, az aleppói körzetből pedig 615 orosz polgár jelezte, hogy el szeretné hagyni a közel-keleti országot, ahol nem szűnnek a fegyveres összecsapások. 

Az Izvesztyijának a szíriai orosz nagykövetségen decemberben elmondták, hogy az országban csupán két viszonylag biztonságos menekülési lehetőség létezik. Az egyik a Damaszkusz és Bejrút közötti szárazföldi útvonalon, a másik Tartúsz és Latakija kikötővárosokból a Földközi-tengeren át vezet. A damaszkuszi repülőtér már nem biztonságos, Aleppóból pedig már egyáltalán nem lehet kimenekíteni az embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.