Robbanás, lövöldözés, áramszünet

Algériai túszejtés: kiszabadult túszok tanúvallomásai

Robbantásokkal, folyamatos lövöldözéssel és áramszünettel kezdődött az algériai túszdráma, amelynek során a szaharai földgáztelepre behatoló iszlamista fegyveresek elsősorban külföldieket kerestek.

2013.01.18 15:25MTI

A CIS Catering francia élelmiszer-ellátó és szállásadó vállalatnak a telepen dolgozó mind a 150 alkalmazottja túlélte a túszejtő akciót. A cég egyik francia munkatársa, Alexandre Berceaux az Europe 1 rádión elmondta, hogy amikor az akció szerda hajnalban elkezdődött, "rengeteg lövést lehetett hallani. Beindították a riasztást, amely szerint mindenkinek ott kell maradnia, ahol éppen van. Nem tudtam, hogy ez próbariasztás vagy pedig igazi". 

Hozzátette: "Erre senki nem számított. A telep biztosítva van. A katonai erők állandóan jelen vannak". A francia férfi ezek után negyven órát töltött elbújva a szobájában. "Az ágy alatt voltam, deszkákkal elbarikádoztam magam. Volt egy kevés ételem és italom, nem tudtam, mennyi ideig fog ez az egész tartani" - mondta a szemtanú, aki úgy véli, hogy algériai katonák mentették meg az életét.
 
"Zöld ruhás katonák voltak, valószínűleg algériaiak. Kollegáimmal jöttek, csak ezért nyitottam nekik ajtót" - hangsúlyozta. Tudomása szerint három angol állampolgárnak is sikerült elbújnia az álmennyezetben, valamint egy megsérült személyt is találtak a katonák, akit azonnal kórházba szállítottak. 

A France Info hírrádióban egy algériai mérnök elmondta: "Hirtelen lövések dördültek, majd robbanások hallatszottak, semmit nem értettünk. Teljesen sötét lett. Áramszünet. Betörték a szobák ajtaját, azt kiabálva, hogy külföldieket keresünk, az algériaiak elmehetnek. A külföldieket megkötözték". 

A szemtanú szerint a túszejtők magreb (észak-afrikai) típusú 30-35 év körüli, felfegyverezett férfiak voltak, algériai és líbiai akcentussal beszéltek. Az RFI rádió egy algériai állampolgárságú túszt szólaltatott meg, akit csütörtökön elengedtek az iszlamisták. "Ébredéskor először gépfegyverropogást hallottunk, már benn voltak a telepen. Több, mint fél órán át tartott".
 
Hozzátette: "Terroristák voltak, és azt mondták, a külföldiekre vadásznak. Ketten voltak az ajtó előtt, afgán ruhában, szakállasok. Az egyik nem algériai akcentussal beszélt. Amikor látták, hogy az algériai hadsereg támadásra készül, politikát váltottak.

Szétválasztották a túszokat, külön a külföldieket, az algériaiakat pedig a társalgóba küldték. Azóta nincs hírem a külföldi kollegákról. Őket használták pajzsként".
 
A Le Monde című napilap internetes oldalán egy szemtanú elmondta, hogy az iszlamisták először egy buszt támadtak meg, amely a repülőtérre indult a telepről. "A telephez egy kisebb csendőrségi laktanya kapcsolódik. A csendőrök nem tudták visszaverni a támadást. Az egyik külföldi a katonai egyenruhásoknál keresett menedéket. De azok terroristák voltak, akik azért öltöztek be (csendőrnek), hogy megtévesszék a helyszínen az embereket" - idézte a lap a szemtanút.
 
Az alkalmazottak többsége a szemtanú szerint a szobájában maradt biztonsági okokból, mert a támadás esetére a biztonsági előírás szerint mindenkinek el kell bújnia a szobájában. "Miután ellenőrzésük alá vonták a telepet, átfésültek minden szobát, de elsősorban külföldieket kerestek" - tette hozzá.
 
"A terroristák többféle állampolgárságúak voltak: volt köztük egyiptomi, tunéziai, algériai, egy fekete bőrű nigériai vagy mali. Képtelenség megmondani, pontosan hányan voltak. Az egyikük kiválóan beszélt angolul" - folytatta a szemtanú, aki szerint "az iszlamisták nagyon felkészültek voltak, jól ismerték a telepet és a szemben lévő komplexumot, az üzemben rögtön azután leállították a termelést, hogy átvették az ellenőrzést". 

"Az algériai túszokat a társalgóba terelték, ez egy külön épület pihenésre, a vendégek fogadására, internetezésre. Az első lövéseket követően az algériaiak ijedtükben feltörték a vészkijáratot. Általános pánik lett úrrá. A terroristák, akik ekkor az étteremben voltak, nem tudták megakadályozni, hogy az algériaiak elmeneküljenek. Így tudott a beszorított 4-600 ember elszökni" - írta a Le Monde.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.