Algériai túszejtés

Kiszabadult egy norvég túsz, tíz britről semmit sem tudni

Egy norvég állampolgár kiszabadult Algériában a túszejtők fogságából - közölte pénteken a Statoil norvég cég.

2013.01.18 10:39MTI

A Sky News brit hírtelevízió közlése szerint tíz brit állampolgár sorsáról, akik a túszok között voltak, semmit sem lehet tudni.

A Statoil arról számolt be, hogy a kiszabadult norvég biztonságban van, jelenleg orvosok vizsgálják állapotát. Hírek szerint az olajvállalat további nyolc norvég munkatársa volt a túszejtők fogságában, egyelőre nem lehet tudni, velük mi történt.

Ugyanez a helyzet tíz brit állampolgárral, akikről csak annyit tudni, hogy a túszok között voltak. Korábbi hírek szerint két brit állampolgár meghalt az algériai hadsereg csütörtöki akciójában.

Az Algéria keleti részén, Algírtól 1500 kilométerre a sivatagban, Ain Amenásztól 40 kilométerre lévő földgázkitermelő telepet szerdán támadta meg és foglalta el a magát Mohtar Belmohtar Brigádnak nevező iszlamista fegyveres csoport. Az iszlamisták egyes hírek szerint több száz túszt ejtettek. A túszok között 41 külföldi állampolgár volt, összesen tíz országból. Az algériai különleges erők csütörtökön helikopteres támogatással megrohamozták a gázkitermelő telepet, de az akció nyomán véres zűrzavar támadt. Azóta sincsenek pontos értesülések a túszok és a fegyveresek sorsáról.

Közben a francia belügyminiszter közölte: ép és egészséges az a két francia túsz, aki korábban kiszabadult az emberrablók fogságából. Manuel Valls elmondta, hogy a földgázkitermelő telepen kevés francia tartózkodott. Két másik túszról, ha egyáltalán volt ilyen, jelenleg nincs értesülés, remélhetőleg péntek délelőtt több információ lesz - közölte a francia tárcavezető.

A brit külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy még mindig tart a túszdráma. A tájékoztatás szerint David Cameron kormányfő újabb válságtanácskozást tart minisztereivel és a biztonsági szolgálatok vezetőivel a nap folyamán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.