Több milliárdos korrupciós ügy

Megtagadta a vallomást a volt orosz védelmi miniszter

Megtagadta a vallomástételt Anatolij Szergyukov, az orosz védelmi minisztérium tavaly novemberben leváltott vezetője a tárcához tartozó cégeknél vizsgált több milliárdos korrupciós ügyben - így értékelte a pénteki meghallgatást a szövetségi nyomozóhatóság szóvivője.

2013.01.11 18:17MTI

A tanúként beidézett volt védelmi miniszter ügyvédje is jelen volt a meghallgatáson. Genrih Padva ugyanakkor azt közölte az állami hírügynökséggel, hogy Anatolij Szergyukov válaszolt a nyomozók kérdéseire az Oboronszervisz ügyében. "Azokra, amelyekre azt szükségesnek tartotta, és csupán néhány kérdésre tagadta meg a választ"- mondta a jogász.
   
Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője azt állította, hogy Szergyukov az orosz alkotmány 51. cikkelyére hivatkozva - amely szerint senki sem köteles saját maga, vagy közvetlen hozzátartozói ellen vallomást tenni - megtagadta a vallomástételt, és írásban vázolta saját verzióját az orosz védelmi minisztérium ingatlanjainak értékesítéséről.
   
Markin érthetetlennek nevezte a volt miniszter álláspontját. Szerinte a nyomozóhatóság ezt úgy értékelheti, hogy Szergyukov akadályozni próbálja a vizsgálatot. Nagy a valószínűsége, hogy a volt miniszter státusa megváltozhat az ügyben - helyezte kilátásba a szóvivő Anatolij Szergyukov tanúból gyanúsítottá minősítését az ITAR-TASZSZ-nak.
   
A volt orosz minisztert először tavaly év végén akarták kihallgatni, de akkor ügyvédje nélkül, annak betegségére hivatkozva nem válaszolt a nyomozók kérdéseire.
   
Az utóbbi évek legnagyobb mértékű, a feltételezések szerint 6,7 milliárd rubel (majdnem 50 milliárd forint) kárt okozó visszaélését 2012. október végén kezdték vizsgálni az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó, ingatlanügyekkel foglalkozó Oboronszervisznél és a Szlavjanka nevű cégnél. A gyanú szerint a cégek áron alul értékesítettek több, korábban a védelmi tárca tulajdonában lévő ingatlant.
   
Vlagyimir Putyin tavaly november 6-án menesztette Szergyukovot, aki sajtóhírek szerint bizalmas kapcsolatban állt az ingatlanpanama egyik fő gyanúsítottjával, Jevgenyija Vasziljevával. A védelmi minisztérium korábbi ingatlanosztályának vezetője tavaly november vége óta házi őrizetben van, és ő sem hajlandó vallomást tenni. Két másik gyanúsított vizsgálati fogságban van.
   
Az orosz államfő tavaly év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján óvatosan fogalmazott az ingatlanbotrányba keveredett volt védelmi miniszterről. Ezt elemzők Anatolij Szergyukov melletti kiállásként értékelték, emlékeztetve arra, hogy Putyin 2007-ben válságmenedzserként állította emberét a védelmi tárca élére, aki a hadsereg reformja miatt szembekerült a tábornoki karral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.