Némelyek szerint ez csak rontana a helyzeten

Börtönnel sújtanák Oroszországban a fiktív lakcímre való bejelentést

Jogvédők és szakértők szerint csak súlyosbodna a migrációs problémák miatt virágzó korrupció, ha a parlament megszavazza az orosz államfő javaslatait, amelyek szerint akár börtönbüntetéssel is sújtható lenne az állampolgárok fiktív lakcímre való bejelentése.

2013.01.10 15:39MTI

Vlagyimir Putyin szerdán a büntető-, valamint a szabálysértési törvényhez nyújtott be módosítási javaslatokat, amelyek szerint a lakcím szerinti nyilvántartásba vételi szabályokat megsértő migránsokat és a fiktív bejelentéssel üzletelő lakástulajdonosokat is keményebb büntetéssel sújtanák. A Volga menti Szamarai régióban tavaly 300 úgynevezett gumilakást leplezett le a migrációs szolgálat. 

Egy ideiglenes bejelentőért ezer rubelt is fizettek a migránsok, így volt olyan lakás, ahova egyszerre 50 embert jelentettek be törvényellenesen. Az orosz államfő 2012. december 12-én a Szövetségi Tanács, a parlament felsőháza tagjai, valamint a régiók kormányzói és törvényhozási elnökei előtt mondott helyzetértékelő beszédében sürgette az illegális bevándorlás elleni határozott fellépést. 

A Kommerszant című napilap szerint az államfő törvénymódosítási javaslatai alapján az olyan (fiktív) lakcímen való nyilvántartásba vételért, amelyen az orosz vagy külföldi állampolgár valójában nem tartózkodik, 100 és 500 ezer rubel (700 ezer és 3 és fél millió forint) közötti pénzbüntetést szabhatnának ki. Ha a jogsértést elkövető nem tud fizetni, akkor munkával válthatná ki a büntetést, de 3 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. 

A külföldi bevándorlókat és az orosz migránsokat egyaránt szigorúbban büntetnék Oroszországban akkor is, ha nem vetetik magukat a lakcím szerinti nyilvántartásba. Átlagosan 2 és 5 ezer rubel (14 és 35 ezer forint) közötti szabálysértési bírsággal sújtanák őket. A lakásokat birtokló vállalkozásokra még nagyobb büntetést szabhatnának ki a bíróságok, ha elmulasztják a bejelentést. A bírság akár 800 ezer rubelt (5 millió 600 ezer forint) is elérhet. 

A Kommerszantnak Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Migrációs Szolgálat vezetője elmondta: már várták a törvénymódosítást, és ha az csak ötven százalékban működni fog, akkor is nagy eredménynek tartják. A Szova központ nevű jogvédő szervezet szakértője szerint az orosz vezetésnek a lakáscím szerinti nyilvántartás egyszerűsítésén kellene inkább gondolkodnia.
 
Vera Alperovics az RBK hírügynökségnek elmondta, hogy jelenleg fél évig is eltarthat, amíg egy külföldi ideiglenes tartózkodási engedélyt kap Oroszországban.

Az RBK daily orosz üzleti napilap értesülése szerint jogvédő szervezetek arra készülnek, hogy - amennyiben a duma elfogadja a törvénymódosítást, - akkor azt megtámadják az alkotmánybíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.