A repülési és műszaki engedélyt vizsgálják

Soron kívüli ellenőrzés a Red Wings orosz légitársaságnál

Soron kívüli ellenőrzést kezdtek a tavaly év végén szerencsétlenül járt Tu-204-est üzemeltető Red Wings orosz légitársaságnál.

2013.01.10 16:08MTI

A Roszaviacija orosz légügyi hatóság a moszkvai Vnukovo repülőtéren december 29-én történt repülőgép-katasztrófa miatt vizsgálja felül a cég repülési és műszaki engedélyét. Ezt az orosz közlekedési minisztérium 2003 február negyedikén adta ki a Red Wings légitársaságnak. 

A soron kívüli ellenőrzést az orosz légitársaság által üzemeltetett, Tupoljev típusú 204-es és 214-es repülőgépek biztonságos működtetését célzó kiegészítő intézkedések miatt végzik - közölte az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökséggel a légügyi hatóság névtelenül nyilatkozó képviselője. 

A hírügynökség jelentése szerint amennyiben kiderül, hogy a Red Wingsnél megsértették a repülési és műszaki engedély követelményeit, akkor visszavonhatják vagy felfüggeszthetik az engedélyt, illetve korlátozhatják az orosz légitársaság működését. A Red Wings Tu-204-es repülőgépe a feltételezések szerint műszaki problémák és a pilóták hibája miatt kicsúszott a leszállópályáról és három részre tört. 

A balesetben a személyzet öt tagja meghalt. Három embert továbbra is súlyos sérülésekkel kezelnek. A Kommerszant című orosz napilap szerdán közölt értesülése szerint nagy valószínűséggel az vezetett a tragédiához, hogy a pilóták a hajtóművek tolóerejének visszafordításával próbálkoztak, de a berendezés a Tu-204-es mindkét hajtóművénél felmondta a szolgálatot. 

Az előzetes feltételezések szerint a balesetben elhunyt kapitány és a másodpilóta is hibázott, mert nem ismerte fel idejében a műszaki problémát. Az orosz repülési hatóságok a Red Wings egy másik járatának december 21-én Novoszibirszkben, hasonló okokból bekövetkezett balesete révén tudtak a problémáról. 

Ennek ellenére csak a moszkvai repülőgép-szerencsétlenséget követően hívták fel a figyelmet a PSZ-90A típusú hajtóművekkel felszerelt Tu-204-es és Tu-214-es típusú repülőgépek hajtómű tolóerő-visszafordító berendezésének fokozott karbantartására. A moszkvai repülőgép-baleset műszaki és emberi okait a moszkvai székhelyű Kormányközi Repülési Bizottság kutatja. Az ügyben a szövetségi nyomozó hatóság is vizsgálódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.