Harc a Hradzsinért - Háttér

Ki lesz a következő cseh köztársasági elnök?

Kilencen indulnak a hétvégi cseh államfőválasztáson. A voksolás hagyományosan kétnapos. Pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lehet választani.

2013.01.10 13:40MTI

A cseh köztársasági elnököt ezúttal első ízben nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság fogja megválasztani. Miután az első körben a győzelemhez valamelyik jelöltnek meg kell szereznie a leadott voksok több mint ötven százalékát, nem valószínű, hogy már most ismertté válna az új cseh köztársasági elnök személye. Szinte biztosra vehető, hogy szükség lesz a második fordulóra is, amelyre két hét múlva, január 25-én és 26-án kerül sor. A második körbe az első forduló két legsikeresebb jelöltje jut, s végül az nyer, aki megszerzi a szavazatok egyszerű többségét.
   
A hivatalos jelöltek:

Milos Zeman (68 éves)
   
A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elismert vezetője volt, mígnem néhány éve összetűzésbe került az új pártvezetéssel és elhagyta a pártot. 1998 és 2002 között a szociáldemokrata kisebbségi kormány elnöke volt. Kormánya úgy élte túl a négy évet, hogy Zeman megállapodott Václav Klausszal, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökével, hogy bizonyos pozíciók fejében az ellenzék megtűri a kisebbségi kormányt. Ez a megállapodás azóta is viták tárgya.
   
Klaus most nyíltan támogatásáról biztosította Zemant, mert szerinte az összes jelölt között ő az egyetlen politikus. Zemannak közgazdasági végzettsége van, s évekig egy neves prágai gazdaságkutató intézetben dolgozott. A hatvanas évek végén tagja lett a kommunista pártnak, de a reformmozgalom letörése után kizárták onnan.
   
Zeman, aki egy parlamenten kívüli kis párt jelöltje, most nyíltan kérte Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatását.
   
Támogatottsága és népszerűsége főleg a baloldalon nagy.

Jan Fischer (61 éves)
   
Mirek Topolánek jobbközép kormányának bukása után 2009 májusától bő egy éven át miniszterelnök volt. Pártonkívüli, független jelölt. Korábban évekig a cseh statisztikai hivatalt irányította, legutóbb az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke volt. Népszerű személyiség, de a sajtó inkább hivatalnoknak, semmint politikusnak tartja. Fischer 1989 előtt tagja volt a kommunista pártnak, amit most hibának minősít.
   
Elnöki programjának négy pillére van: erős gazdaság, a jogállam megerősítése, tisztességes politizálás, a nemzeti érdekek védelme. Támogatottsága jelentős a társadalom különböző rétegeiben, de népszerűsége az utóbbi időben csökkent. 
   
Helyi megfigyelők és a sajtó szerint Jan Fischer és Milos Zeman jut be a választások második, döntő fordulójába.

Jirí Dienstbier (43 éves)
   
Dienstbier jelenleg a szociáldemokrata párt alelnöke, szenátor. Népszerű és karakteres baloldali politikus, aki minden témáról világosan beszél, a szociáldemokrata-kommunista együttműködés nyílt híve. Apja, Jirí Dienstbier, a csehszlovák ellenzék egyik vezéralakja volt a szocializmus idején. Zemanhoz hasonlóan ifjabb Dienstbier is hivatalosan kérte a kommunista párt támogatását. A kommunisták vezetése a párt tagjaira bízta, hogy kire szavaznak.
   
A szociáldemokratákon és a kommunistákon kívül várhatóan a fiatalabb generációk egy részét is meg tudja szólítani. Támogatja az azonos neműek párkapcsolatának teljes társadalmi elismerését.

Karel Schwarzenberg (74 éves)
   
Nagy múltú cseh arisztokrata család leszármazottja, az egyik leggazdagabb cseh politikus. Magyar gyökerei is vannak, egyik nagymamája magyar volt. A rendszerváltás előtt Ausztriában élt. Gyakran támadják, hogy úgymond nem eléggé cseh. Václav Havel közeli barátja és munkatársa volt, jelenleg kormányfőhelyettes, külügyminiszter és a TOP 09 jobbközép párt elnöke. Aránylag népszerű, de inkább csak értelmiségi körökben.

Vladimír Franz (53 éves)
   
Elismert zenész és képzőművész, akinek egész testét tetoválás borítja. Különösen a fiatalok körében nagyon népszerű. Legfőbb célja a tisztességes politizálás és a korrupció visszaszorítása Csehországban. Bár aránylag sok szavazatot kaphat, győzelemre a helyi megfigyelők szerint nincs esélye.
   
A prágai sajtó szerint Zeman és Fischer mellett Dienstbier, Schwarzenberg és Franz azok, akik jelentősebb társadalmi támogatással rendelkeznek, s esetleg meglepetést okozhatnak.   

Premysl Svoboda (68 éves)
   
A Polgári Demokratikus Párt oszlopos tagja, évekig a cseh szenátus elnöki tisztségét is betöltötte. Erősen baloldal-, főleg kommunistaellenes politikus. Szürke hivatalnoknak tartják, népszerűsége nem túl nagy. Pártján kívül nincs szélesebb támogatottsága.

Jana Bobosíková (49 éves)
   
A kilencvenes években sikeres műsorvezető volt a közszolgálati televízióban, később képviselő lett az Európai Parlamentben (EP), majd néhány éve a kommunisták támogatásával részt vett a parlamenti államfőválasztáson is. Később megalakította a Suverenita pártot, amelynek elnöke. Most is kérte a kommunisták támogatását, de nem kapta meg. Bár Bobosíková bizonyos körökben aránylag népszerű, nem tartják esélyesnek.
   
Zuzana Roithová (59 éves)
   
Orvos. A parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt tagja, s jelenleg a párt EP-képviselője. Korábban egy ideig egészségügyi miniszter is volt. A sajtó szerint nincs esélye a sikerre.

Tána Fischerová (65 éves)
  
Népszerű színésznő, aki az 1989-es rendszerváltás után Havel oldalán aránylag aktív volt a politikában is. Politikusként azonban semmilyen komolyabb teljesítmény nem fűződik a nevéhez. Roithovához hasonlóan Fischerovának sem jósol sikert a prágai sajtó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.