Négyből két feltétel teljesült

Csehország: "felemás" maastrichti teljesítmény

Az euró bevezetéséhez szükséges négy maastrichti feltételből tavaly Csehország kettőt nem teljesített - derül ki a cseh jegybanknak és a pénzügyminisztériumnak a konvergenciakritériumok teljesítéséről most nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

2013.01.04 11:05MTI

A forgalmi adó (áfa) változásai - a múlt év elején 10-ről 14 százalékra emelkedett a kedvezményes áfa - miatt Csehországnak nem sikerült teljesítenie az árstabilitási kritériumot.

Hasonlóan áll Csehország a költségvetési fegyelem terén is. A közkiadások bruttó hazai termékhez viszonyított többlete tavaly ugyancsak magasabb volt a meghatározott három százaléknál. Ez elsősorban annak következménye, hogy a pénzügy tárca a tavalyi mérlegben számolta el az egyházi kárpótlás várható hatását a közkiadásokra. Ezzel a cseh költségvetés tavalyi hiánya öt százalékra emelkedett.



Csehország az Európai Unióba való belépésekor kötelezte el magát, hogy lépéseket tesz annak érdekében, hogy mihamarabb tagja lehessen az euróövezetnek is. A csatlakozás konkrét időpontját azonban minden állam maga jelöli ki. Korábban a prágai kormány több céldátumot is megjelölt, de a gazdasági válság következtében három éve olyan döntés született, hogy a továbbiakban ne legyen semmiféle céldátum.

Vezető cseh politikusok és bankárok szerint Csehországnak jelenleg nem is érdeke, hogy gyorsan csatlakozhasson a komoly problémákkal küszködő euróövezethez. A legkorábbi lehetséges dátumként 2020-at emlegetik.

A jegybank és a pénzügyi tárca jelentésében szintén azt javasolja, hogy a kormány továbbra is tartózkodjon bármiféle hivatalos csatlakozási céldátum kijelölésétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.