473 128 felhasználó váltott szolgáltatót

Rekordszámú felhasználó cserélt áramszolgáltatót tavaly Csehországban

Rekordszámú felhasználó cserélte le tavaly áramszolgáltatóját Csehországban. A cseh árampiac működtetője szerint tavaly 473 128 felhasználó váltott szolgáltatót, ami 25 ezerrel több, mint 2011-ben.

2013.01.03 14:20MTI

A földgázpiacon ugyanakkor az ellenkező tendencia érvényesült: tavaly 348 056 felhasználó cserélt szolgáltatót, 14 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben.
   
Az áramszolgáltatót váltó felhasználók 80 százalékát a háztartások teszik ki. Általános tendencia, hogy a háztartások kezdik elhagyni a domináns, nagy szolgáltatókat, s átmennek a kisebb, alternatív szolgáltató társaságokhoz, amelyek olcsóbban vagy jobb feltételekkel kínálják az áramot vagy a földgázt. Az árampiacon a Cseh Energetikai Művek (CEZ), a Prazská energetika (PRE) és az E.On a legnagyobb szolgáltatók, míg a gázpiacon az RWE.
   
A szolgáltatóváltás gyakorlatilag a felhasználók tíz százalékát érinti. Csehországban mind az áram-, mind a földgázpiac már több éve liberalizált. Az országos operátor kimutatása szerint az árampiacon 5,7 millió, míg a földgázpiacon 2,87 millió végső felhasználó van bejegyezve.
   
A legfrissebb országos felmérések szerint a felhasználók piaci mozgása az idei évben is folytatódni fog. A megkérdezettek 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy mérlegeli áram-, illetve gázszolgáltatójának lecserélését.
   
Január elsejétől Csehországban az összes nagy szolgáltatónál emelkedtek az áramárak. Szakértők szerint ez elsősorban annak következménye, hogy az állam az elmúlt években túlságosan is támogatta a megújuló energia, a zöld áram előállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.