Elutasították Okamura beadványát

Nem halasztják el a cseh elnökválasztást

Az eredetileg meghirdetett időben, január 11-én és 12-én kerül sor az első közvetlen államfőválasztásra Csehországban.

2013.01.04 14:42MTI

A cseh alkotmánybíróság pénteken elutasította Tomio Okamura szenátor beadványát, amelyben a volt független elnökjelölt az alkotmány megsértésére hivatkozva a választás elhalasztását kérte. A testület ugyanakkor még részletesen megvizsgálja a japán gyökerekkel is rendelkező szenátor beadványát, hogy az esetből levonhassa a tanulságokat. Okamura összegyűjtötte az induláshoz szükséges 50 ezer aláírást, de a belügyminisztérium szerint ezek egy része érvénytelen, ezért nem vették fel őt a jelöltek listájára.
 
"Az alkotmánybíróság állásfoglalásának lényege, hogy a választás nincs veszélyeztetve, és megtartható az eredeti időben" - mondta Tomás Langásek, a testület főtitkára a pénteki ülés után. Langásek szerint az alkotmánybírák egyhangúlag döntöttek. A szenátor 26 oldalas beadványában egyebek mellett azt kérte az alkotmánybíróságtól, hogy törölje el a független jelöltektől követelt 50 ezer aláírás feltételét, és módosítson több eljárásbeli előíráson.
 
Az alkotmánybíróság pénteken három további hasonló panaszt is elutasított, illetve nem is foglalkozott velük, mert alaptalannak találta őket. A panaszt benyújtó három öjelölt ugyanis nem szerezte meg az elnökválasztáson való induláshoz szükséges 50 ezer aláírást.
 
A belügyminisztérium bíróság által felülvizsgált döntése alapján a következők pályázhatnak az államfői tisztségre: Jan Fischer (volt kormányfő), Milos Zeman (volt kormányfő), Jirí Dienstbier (szenátor), Premysl Sobotka (szenátor), Karel Schwarzenberg (külügyminiszter, pártelnök), Zuzana Roithová (EP-képviselő), Jana Bobosíková (volt EP-képviselő, pártelnök), Tána Fischerová (színésznő), Vladimír Franz (zeneszerző-festőművész). 

A parlamenti politikai pártok három jelöltet állítottak: a szociáldemokrata Dienstbieren kívül Premysl Sobotka a Polgári Demokratikus Párt, Karel Schwarzenberg pedig a TOP 09 párt hivatalos elnökjelöltje. Jana Bobosíková a parlamenten kívüli Suverenita párt elnöke. Helyi megfigyelők szerint a januári elnökválasztás legnagyobb esélyese a két volt kormányfő, Jan Fischer és Milos Zeman.
 
Míg korábban a cseh parlament választotta meg az államfőt, most közvetlenül az ország választópolgárai döntenek róla. Václav Klaus államfő második ötéves mandátuma március 7-én jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.