Megszorított, most őt szorongatják

Botrány egy volt görög pénzügyminiszter körül

Egy terjedő korrupciós botrány középpontjába került Jeórjiosz Papakonsztantinu volt görög pénzügyminiszter, akiről pénteken kiderült, hogy három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról.

2012.12.29 02:33MTI

A miniszter volt a kidolgozója az első görög megszorító programnak, amelyet 2010-ben fogadtak el. Ugyanabban az évben adták át a francia hatóságok a pénzügyminisztériumnak a mintegy kétezer fős névsort azokról, akik valószínűsíthetően adóelkerülésre használják a svájci számláikat. Egy most folyó ügyészi vizsgálatban az Athénban található listát összevetették egy másolattal, amelyet a múlt héten kértek ki Franciaországtól, és megállapították a hamisítás tényét.

A volt miniszter pártja, a baloldali Paszok pénteken leszögezte, hogy Papakonsztantinu "a lehető legrosszabb módon kezelte" a névsort, és kizárta a politikust a pártból.

A Lagarde-listának is nevezett dokumentum pár hete szivárgott ki a sajtóba, és botrányt kavart már csak azért is, mert bebizonyosodott, hogy az országot két evvel ezelőtt irányító vezetők nem mutattak érdeklődést iránta, elmaradt az adatok ellenőrzése, az adócsalók megbüntetése.

Papakonsztantinu a kiszivárogtatás után indult vizsgálat során tagadta a hamisítást, és közölte: nem hajlandó elfogadni a bűnbak szerepét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.