340 millió eurós veszteség

Előre hozott választásokhoz vezethet Salzburgban a pénzügyi botrány

Előre hozott választás kiírását indítványozza Salzburg tartományban a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a napokban kirobbant pénzügyi botrány miatt.

2012.12.11 11:16MTI

A Néppárt tartományi pártszervezete hétfő esti elnökségi ülésén határozott arról, hogy januárban felmondja a koalíciót a szociáldemokratákkal (SPÖ) és előre hozott választásokat kezdeményez. Indoklásuk szerint azért csak januárban teszik meg ezt a lépést, hogy időt hagyjanak a tartománynak 340 millió euró könyv szerinti veszteséget okozó pénzügyi spekulációs botrány feltárására. "A választók következményeket akarnak" - érvelt Wilfried Haslauer salzburgi néppárti elnök.
   
Gabi Burgstaller (SPÖ) tartományfőnök ezzel szemben úgy vélekedett, hogy az új választás kiírása éppen a felelősség feltárását nehezítené.
   
A múlt héten vált ismertté, hogy a tartomány feljelentést tett egy pénzügyi osztályvezető ellen, aki éveken át tartó vagyonkezelési tevékenységével 340 millió euró könyv szerinti veszteséget halmozott fel és ezt sokáig sikerült eltitkolnia. A tisztviselő nő devizapárokkal kereskedett. Erre felhatalmazása volt, azonban elöljárója szerint a megengedettnél kockázatosabb ügyletekbe is belement.
   
Elöljárója, David Brenner pénzügyi tanácsos (tartományi pénzügyminiszter) kijelentette, hogy a beosztott megtévesztette őt és korábbi főnökeit is. Az ellenzéki Zöldek Brenner lemondását követelték, a politikus ezt visszautasította. Közölte,hogy a történtek maradéktalan feltárását tartja a feladatának. Az SPÖ Brenner mögé állt és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.
   
Önkormányzatok hasonló veszteséges spekulációs ügyleteire korábban is fény derült már Ausztriában, a salzburgi ügy azonban országszerte nagy figyelmet kapott. A botrány hatására a szövetségi kormány a közpénzek befektetésére vonatkozó szabályok szigorítását tervezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.