Január 23-ával lép vissza

Lemond a salzburgi spekulációs botrányban érintett tartományi vezető

Benyújtotta lemondását pénteken Salzburg tartomány pénzügyminisztere, akinek egyik beosztottja a feltételezés szerint 340 millió euró veszteséget okozhatott pénzügyi spekulációs ügyletekkel.

2012.12.14 18:06MTI

David Brenner jövő január 23-ával lép vissza hivatalától. Közölte azt is, hogy ha előre hozott választásra kerül sor, azon nem fog indulni. Mint mondta, távozása előtt még közreműködni akar a napokban kirobbant pénzügyi botrány feltárásában.
 
A múlt héten vált ismertté, hogy a tartomány feljelentést tett egy pénzügyi osztályvezető ellen, aki éveken át tartó vagyonkezelési tevékenységével 340 millió euró könyv szerinti veszteséget halmozott fel és ezt sokáig sikerült eltitkolnia. A tisztviselő határidős tőzsdei ügyleteket kötött. Erre felhatalmazása volt, azonban Brenner szerint a megengedettnél kockázatosabb ügyletekbe is belement. 

Állítása szerint beosztottja megtévesztette őt és titokban tartotta a pénzügyi befektetések egyre halmozódó könyv szerinti veszteségét. A sajtóban nyilvánosságra került elektronikus levelek ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy a beosztott már szeptemberben figyelmeztette őt a várható veszteségre. 

Brenner öt éve lett tartományi pénzügyi tanácsos és fényes karrier elé nézett Salzburgban, Gabi Burgstaller szociáldemokrata (SPÖ) tartományfőnök lehetséges utódaként is emlegették. Önkormányzatok hasonló veszteséges spekulációs ügyleteire korábban is fény derült már Ausztriában, a salzburgi ügy azonban országszerte nagy figyelmet kapott. A botrány hatására a szövetségi kormány a közpénzek befektetésére vonatkozó szabályok szigorítását tervezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.