Tagadják meg a vízumot!

Az emberi jogokat megsértő amerikaiak nem utazhatnak Oroszországba

Oroszország megtiltja az emberi jogokat "valóban megsértő" amerikaiak beutazását, válaszul arra az amerikai törvényre, amely záradékában arra kötelezi Washingtont, hogy tagadja meg a vízumot mindazoktól a személyektől, akik megsértik az emberi jogokat Oroszországban - jelentette be pénteken Szergej Lavrov külügyminiszter.

2012.12.07 10:25MTI

Az orosz diplomácia vezetője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) dublini külügyminiszteri értekezletének keretében megbeszélést folytatott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. A sajtónak adott nyilatkozata szerint amerikai kollégájának jelezte: Moszkva nem hagyja szó nélkül az amerikai szenátus által csütörtökön elfogadott - az Oroszországgal "állandó rendes kereskedelmi kapcsolatok" létrehozásáról rendelkező - törvénytervezetet, amely az emberi jogok orosz megsértésének szankcionálására vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. Oroszország válaszul megtiltja azoknak az amerikaiaknak a beutazását, akik "valóban vétkesek az emberi jogok megsértésében" - mondta Lavrov.



Az említett törvény eltörli a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozó, a hidegháború korából fennmaradt korlátozásokat. Az amerikai törvényhozók ugyanakkor nem voltak hajlandók új emberi jogi rendelkezések törvénybe foglalása nélkül eltörölni az 1974-es Jackson-Vanick törvénykiegészítést, amely az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezmény (a normális kereskedelmi feltételek) időszakos kiterjesztését a volt Szovjetunióban élő zsidók szabad kivándorlásának engedélyezéséhez kötötte.

A Moszkvát felháborító rendelkezések értelmében az amerikai kormány köteles szankcionálni azokat a személyeket, akiknek közük volt Szergej Magnyitszkij korrupcióellenes orosz ügyvéd 2009-es, börtönben bekövetkezett halálához. Az úgynevezett Magnyitszkij-záradék arra kötelezi az Egyesült Államokat, hogy tagadja meg a vízumot mindazoktól a személyektől, akik megsértik az emberi jogokat Oroszországban és fagyassza be a kintlévőségeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.