Megreformálja az igazságszolgáltatást?

Moldova vízummentességet kaphat az EU-tól, ha legyőzi a korrupciót

Az Európai Bizottság elnöke pénteken Chisinauban kilátásba helyezte a vízummentességet Moldovának azzal a feltétellel, hogy a kormány fellép a korrupció ellen, tiszteletben tartja a demokratikus alapelveket, és megreformálja az igazságszolgáltatást.

2012.11.30 22:00MTI

José Manuel Barroso szerint Moldova jó úton halad afelé, hogy jövőre társulási és szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá az Európai Unióval.
   
"Látogatásom az Önök által megvalósított reformok elismerésének a jele. Ha Moldova tovább folytatja a reformokat a Keleti Partnerség program keretében, akkor az Önök országa három fontos dokumentumot írhat alá 2013 végéig az EU-val" - közölte Barroso, miután tárgyalt Vlad Filat kormányfővel.
   
Ezek alapján Moldova társult tagja lehet az uniónak, szabadkereskedelmi megállapodást köthet, és beléphet a vízum-könnyítési program második szakaszába.
   
Filat kijelentette, hogy országa előtt nincs más út, mint az EU-integráció. Moldovában 2009-ben olyan pártok alakítottak kormányt, amelyek szerint az országnak nyugati országokkal kell szövetséget kötnie. Előtte oroszbarát kommunisták voltak kormányon a Románia és Ukrajna közé ékelődő országban.
   
Moldova Európa egyik legszegényebb állama, a havi átlagbér 70 ezer forint körül van. Az ország erősen exportfüggő - egyik fontos kiviteli cikke a bor -, és rá van utalva az Európában dolgozó moldovaiak hazautalásaira. Az EU idén 122 millió euró pénzügyi segélyt folyósított a 3,5 millió lakosú egykori szovjet köztársaságnak.
   
A gyengélkedő gazdaság mellett súlyos gond a Dnyeszteren túli terület, amely 1992-ben de facto elszakadt Moldovától. A zömmel orosz ajkúak lakta területen orosz katonák állomásoznak. Barroso kijelentette, hogy a konfliktus tárgyalásos megoldása az EU egyik külpolitikai prioritása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.