Kiváltságos státusz

A tajvaniak már vízum nélkül utazhatnak az USA-ba

Washington kiváltságos státust adott a tajvaniaknak, akik mostantól vízum nélkül utazhatnak be az Egyesült Államokba.

2012.10.03 13:26MTI

Tajvan így csatlakozik ahhoz a 36 országhoz, amelyek polgárainak nem kell vízumkérelmet benyújtaniuk, ha amerikai földre akarnak lépni, s legfeljebb kilencven napig tartózkodnak ott - mondta Jay Carney amerikai elnöki szóvivő egy Las Vegas-i sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy e döntésben nem kell Pekingnek szóló üzenetet látni, az "csupán egy újabb fejleménye a vízummentesítési programnak".
 
Arra a kérdésre, hogy Kínát tájékoztatták-e a lépésről, amelynek feltehetőleg nem örülnek Pekingben, egy magas rangú amerikai illetékes úgy válaszolt, hogy az Egyesült Államok "nem bízta a kínai kormányra a döntést". Arra a fölvetésre, hogy nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok Washington és Tajpej között, a tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak Tajvan szigetével olyan "nem hivatalos kapcsolatai vannak, amelyek nem diplomáciai, hanem politikai és egyúttal katonai kapcsolatok". Jay Carney szóvivő elkövetett egy nyelvbotlást, amikor Tajvant "országnak" nevezte - ezt igen rossz néven veszik Kínában, amely Tajvant területe részének tekinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.