Elegendő lesz az útlevél és vízum

A kubaiaknak jövőre már nem kell engedély a kiutazáshoz

A kubaiak a jövő évtől kiutazási engedély és külföldi meghívó levél nélkül utazhatnak külföldre, elegendő lesz az útlevél és a felkeresendő ország által kiadott vízum bemutatása.

2012.10.16 10:14MTI

A Granma című hivatalos napilap ismertette az ezzel kapcsolatos reformtörvény főbb rendelkezéseit. Ennek értelmében január 14-től megszüntetnek számos korlátozást az országon kívüli utazásokat illetően. Eddig ugyanis évtizedeken keresztül külön kiutazási engedélyért kellett folyamodni, amelyet a kubai hatóságok csak akkor adtak meg, ha a kérelmező külföldi meghívó levelet is bemutatott. Ez utóbbiakra a továbbiakban már nem lesz szükség ahhoz, hogy a szigetország lakója külföldre utazhasson.
 
Elegendő lesz a kiutazásnál az útlevél és a felkeresni kívánt ország által kiadott vízum bemutatása. A külföldön tartózkodás eddig tizenegy hónapra korlátozott idejét huszonnégy hónapra hosszabbítják. Raúl Castro kormánya már eddig is bevezetett számos olyan reformot, amely a piacgazdaság kiterjesztését szolgálta, de az utazásra vonatkozó új rendelkezést várta a legjobban a lakosság. Eddig az említett engedélyeket hosszú ideig tartó, költséges procedúrák révén szerezhették be, és nem mindenki kapta meg a szigetország elhagyására vonatkozó jóváhagyást. 

Az EFE hírügynökség ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a reformot továbbra is bizonyos korlátok között valósítják meg. Útlevelet ugyanis csak azok az állampolgárok kaphatnak, akik megfelelnek a migrációs törvényben rögzített - a hírügynökségek által nem részletezett - feltételeknek. Az EFE a törvénnyel kapcsolatos közleményt idézi, amelynek értelmében a kiutazással kapcsolatos jogszabály módosítása figyelembe veszi Kubának azt a jogát, hogy "védekezzen az Egyesült Államok és szövetségesei beavatkozási és felforgatási tervei ellen". 

Ennek szellemében érvényben maradnak azok az intézkedések, amelyek a "forradalom által teremtett emberi tőke" megtartására szolgálnak a gazdag államok "agyelszívási" törekvéseivel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.