Négy év

Kubai ellenzéki vezető balesete: börtönre ítélték a sofőrt

Négy év börtönbüntetésre ítélték Kubában annak a gépkocsinak a vezetőjét, amelyben nyáron halálos balesetet szenvedett Oswaldo Payá, a kubai ellenzék kiemelkedő alakja.

2012.10.15 19:04MTI

A védelem a vádlott, a spanyol állampolgárságú politikai aktivista, Ángel Carromero felmentését kérte. Az ügyészség ellenben a bírósági ítéletnél szigorúbb, hét év szabadságvesztés kiszabását javasolta, mivel véleménye szerint a sofőr hibázott, és gyorshajtás okozta a balesetet. Oswaldo Payá az ellenzéki Keresztény Felszabadítási Mozgalom (MLC) tagjaként és vezetőjeként évtizedeken át küzdött a kubai rendszer átalakításáért. 2002-ben aláírási kampányt kezdett azért, hogy írjanak ki népszavazást a szigetországban az egypártrendszerről.
 
Több mint 30 ezer aláírást adott át a hatóságoknak, s bár a kormány a kezdeményezést elvetette, az akció nyomán Payá a békés demokratikus átalakulás egyik vezető szószólójává vált a kubai ellenzék soraiban. 2002-ben megkapta az Európai Parlament legfőbb emberi jogi elismerését, a Szaharov-díjat. A baleset július 22-én történt Kubában, a keleti Granma tartományban, Bayamo város közelében. Az autóban utazott még, és szintén életét vesztette Harold Cepero, aki Payához hasonlóan az MLC tagja volt.
 
Ángel Carromero, aki a spanyol kormánypárt, a Néppárt (PP) ifjúsági szárnyának egyik vezetője, és a szintén a kocsiban utazó svéd Jens Aron sérülésekkel megúszták a szerencsétlenséget. A hatóság szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy az autó vezetője elvesztette uralmát a jármű fölött, amely letért az útról, és egy fának ütközött. Kubai emigráns körökben az terjedt el, hogy a balesetet szándékosan okozták a hatóságok. Payá családja ártatlannak tartja Carromerót, és szerintük leszorították az útról az ellenzéki politikust szállító autót. 

Mint mondták, a kubai ellenzéki vezető korábban már több halálos fenyegetést kapott tevékenysége miatt. Madrid részletesen áttanulmányozza a Carromero ügyében hozott ítéletet, s azt akarja, hogy a 27 éves politikus mielőbb visszatérhessen Spanyolországba - közölte hétfőn a spanyol külügyminisztérium egyik szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.