A fiú és a kutyája

Kuba Bakowski installációja Budapesten

A civilizáció romjai között vándorló túlélőket mutat A fiú és a kutyája című szoborinstalláció, Kuba Bakowski lengyel művész alkotása, amely csütörtöktől november 2-ig látható a Platán Galériában.

2012.09.15 19:55MTI

Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára elmondta, hogy az alkotó a maga önarcképe révén bukkan fel a kiállításon, ugyanis Bakowski volt a modell, amelynek alapján A fiú és a kutyája emberalakját kiöntötték.

A hiperrealista szobor egy vándort ábrázol, aki mintha egy másik világból lépett volna elő. A fertőzésekkel szemben védőöltözetet viselő, magával légtartályokat vonszoló hős talán egy totális ökológiai katasztrófa túlélője vagy éppen kozmikus értelemben otthontalan csavargó, aki a Naprendszerben ténfereg kutyája társaságában - elemezte a művet az intézet munkatársa.

Bakowski futurisztikus víziói formailag a science fiction kultúráját idézik. A fiú és a kutyája a Mad Max-féle posztapokaliptikus filmes antiutópiák alakjait idézi fel, olyan elbeszélésekét, amelyek hősei egy katasztrófa utáni világban élnek és a bukott civilizáció maradványait hasznosítják újra, közben a fejlett technológia rekvizítumait és a túlélés primitív, rögtönzött technikáit sajátosan keverik.

Kuba Bakowski 1971-ben született, a poznani képzőművészeti főiskola multimédiás kommunikáció tanszékén szerzett diplomát 2001-ben. Varsóban él és alkot.

Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon mutatta be a varsói Nemzeti Művészeti Galériában és a szintén varsói Kortárs Művészeti Központban. Részt vett kiállításokon Bécsben, Saint-Étienne-ben, Sydneyben, Moszkvában, Nápolyban és New Yorkban.

A fiú és a kutyája című Bakowski-szoborkompozíció a bialystoki helytörténeti és kortárs gyűjtemény tulajdona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.