Roberto Prosseda zongorázik

Liszt Ferenc zenéje a budapesti Olasz Kultúrintézetben

Liszt Ferenc itáliai ihletésű darabjainak zongorakoncertjével, Roberto Prosseda közreműködésével kezdődik szerdán a budapesti Olasz Kultúrintézet idei évada.

2012.09.15 19:30MTI

A Liszt Ferenc (1811-1886) olasz darabjait tartalmazó koncertjével az intézet az olasz kultúrát olyannyira kedvelő nagy magyar zeneszerző és Magyarország előtt tiszteleg - írta tájékoztatójában az intézet.

A hangversenyen Roberto Prosseda zongoraművész előadásában részletek csendülnek fel a Zarándokévek II. Itália című, 1839 és 1849 között készült sorozatból, az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak és a Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár című legendákból, valamint a Verdi-Liszt Rigoletto koncert parafrázisból.

A már régóta elismert zongoraművészek között számon tartott Roberto Prosseda (1975) a Deccánál készített, Felix Mendelssohn kiadatlan zenéit tartalmazó felvételeit követően tett szert nemzetközi hírnévre.

Szintén a Deccánál fejezte be 2005-ben első, Mendelssohn összes zongoraművét tartalmazó anyagát. A Deutsche Grammophonnál megjelent Piano Gold és a Classic Gold gyűjteményes kiadás tizenkét mű előadását tartalmazza. A művész az olasz Mendelssohn Társaság elnöke.

Roberto Prosseda szólistaként fellépett többek között a Londoni Filharmonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a milánói Scala zenekarával, az Új Japán Filharomikusokkal, a moszkvai állami zenekarral, de szerepelt Brüsszelben és Berlinben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.