Nemzetközi Törvényszék

Mladic pere 2016-ban, Karadzicé 2014-ben fejeződhet be

A hágai Nemzetközi Törvényszék tervei szerint Ratko Mladic pere 2016-ban, Radovan Karadzicé pedig 2014-ben fejeződhet be.

2012.12.06 13:07MTI

Theodor Meron, a törvényszék elnöke az ENSZ BT előtt elhangzott beszámolójában elmondta: a különféle késedelmek ellenére a törvényszék mindeddig jól teljesítette feladatát, nagy jelentősége van annak, amit eddig örökül hagyott. A lezárt ügyek között említette Ramush Haradinaj egykori koszovói gerillaparancsnokét. 

Meron néhány konkrét időpontot is megnevezett. Így jelezte, hogy Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok pere várhatóan 2016. július 31-ig, Radovan Karadzicnak, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének a bírósági tárgyalása pedig 2014. december 31-ig fejeződik be. 

Goran Hadzic volt krajinai - horvátországi - szerb vezető perét a tervek szerint 2015. december 31-ig fejezik be, Vojislav Seseljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének az ügyében pedig 2013 júliusa után lehet ítéletet hozni. Eközben egy lengyel bíróság csütörtökön arra a döntésre jutott: Lengyelországban töltheti le büntetésének hátralévő huszonnégy évét az a háborús bűnös szerb tábornok, akit angliai börtönében muzulmán elítéltek bántalmaztak. 

Radislav Krsticet 2001-ben a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélte harmincöt évi szabadságvesztésre a srebrenicai mészárlásban vállalt szerepe miatt. A szerb tábornok a Londontól mintegy 300 kilométerre északra fekvő Wakefield börtön lakója, ahol 2010-ben három muzulmán elítélt súlyosan bántalmazta őt. Ennek az incidensnek a nyomán merült fel, hogy a szerb tábornokot egy másik ország büntetés-végrehajtó intézetébe szállítsák át. A lengyelországi bírói határozatot a lengyel igazságügyi miniszternek még jóvá kell hagynia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.